tisztítsuk meg az országot!

2020.10.01. 12:21

Kiemelt feladatként, országszerte számolják fel a hulladékkupacokat

A kormány kiemelt feladatként kezeli a hulladékképződés és az illegális lerakás visszaszorítását – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Tisztítsuk meg az országot! programról, az illegális hulladék felszámolásáról tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Csömör határában.

Csömör, 2020. október 1. Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelõs államtitkára és Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója hulladékot rak egy teherautóra a Tisztítsuk meg az országot! programban a Hulladék Radar applikációra érkezett bejelentések alapján indult illegálishulladék-felszámolásról tartott sajtótájékoztatón Csömör határában 2020. október 1-jén. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A miniszter az intézkedések között felsorolta, hogy a parlament elfogadta az egyszerhasználatos műanyagok betiltását, a zöldbusz-programban az elektromos buszok beszerzését 2030-ig 36 milliárd forinttal támogatja a kormány, elindult a fásítási program, telepítik a napelemeket, és folyamatos az illegálisan lerakott hulladékok felszámolása.

Palkovics László elmondta, a Tisztítsuk meg az országot! program első szakaszában az elmúlt két hónapban partnerek segítségével beazonosították az illegális hulladéklerakás helyszíneit, mennyiségét. A lezárult tesztidőszakban a Magyar Közút, a MÁV és az állami erdészetek, nemzeti parkok az általuk feltérképezett mintegy 1200 helyszínen több mint 70 ezer köbméter hulladékot találtak – tette hozzá.

A hulladékradar applikáción is bejelenthetjük, ha szemétkupacot találunk

A miniszter elmondta, a Tisztítsuk meg az országot! program újabb szakaszában a Hulladék Radar applikáción beérkező bejelentések alapján számolják fel az illegálisan lerakott hulladékot.

A kormány kiemelten kezeli azt is, hogy ne keletkezzenek újabb illegális hulladéklerakatok. Egyebek közt segíti a lakosságot, hogy legálisan el tudja vinni valahová a nála keletkező hulladékot, emellett bűncselekménynek minősítenék az illegális hulladéklerakást, amit súlyosan büntetnék.

A miniszter szerint az illegálisan kihelyezett hulladékok felszámolása több éves folyam lesz, erre a célra ebben az évben kormány 13 milliárd forintot biztosított. Rendkívül fontos, hogy a lakosság támogassa az illegális hulladékok felszámolását, és segítse az újratermelődés megakadályozását – tette hozzá.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Tisztítsuk meg az országot! programban a Hulladék Radar applikációra érkezett bejelentések alapján indult illegálishulladék-felszámolásról tartott sajtótájékoztatón Csömör határában 2020. október 1-jén
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Kilométerenként van egy szeméthalom az utak, vasutak és folyók mentén

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón ismertette, hogy a Tisztítsuk meg az országot! szerdán zárult első szakaszában az elmúlt két hónapban 8500 tonna illegális hulladékot számoltak fel, ezen 1500 munkatárs dolgozott 1300 ráfordított munkaórában.

Az országos közúthálózat, a vasúthálózat, a folyók mentén kilométerenként legalább egy nagyobb kiterjedésű illegális hulladéklerakat van, a 22 állami erdőgazdaság területének mindegyikén legalább öt, minden településen legalább 4-7 nagyobb kiterjedésű ilyen lerakat van.

Az államtitkár elmondta, a Hulladék Radar alkalmazásban az állampolgárok eddig 3100 bejelentést tettek, a regisztrált felhasználók száma meghaladja a 6800-at, a legtöbb bejelentés az 1-5 köbméternyi lerakatra irányult. A legtöbb bejelentésben, mintegy 500-nál valamilyen gumiabroncs lerakat szerepel, több mint 200 jelzésben roncsautó található. A bejelentések zöme Budapest, és a főváros környékére koncentrálódik.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója beszámolt arról, hogy országos szinten évente mintegy 10 ezer tonna hulladékot hordanak el a közutak mellöl. A Tisztítsuk meg az országot! program első szakaszában a társaság felmérte a koncentrált mennyiségben jelen lévő illegális hulladékok helyszíneit, ezek felszámolását saját munkatársaikkal – köztük közfoglalkoztatottakkal – végzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában