A hófehér gazdaság felé

2020.09.23. 16:32

Az adócsökkentések forrása a gazdaság fehéredése marad

Az elmúlt években végrehajtott adócsökkentések forrását a magyar gazdaság fehéredése jelentette, amely a GDP 1,5-2,0 százalékát kitevő többletbevételt eredményezett, így a fehéredés a további adócsökkentések forrása lehet – mondta a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára a Nézőpont Intézet online konferenciáján szerdán Budapesten.

Izer Norbert A hófehér gazdaság felé címmel megrendezett konferencián rámutatott: a kormány célja, hogy olyan egyszerű, olcsón működtethető adórendszert hozzon létre, „ahol a szürkegazdaság már nem reális alternatíva”, azaz a fehéredés gazdaságilag és erkölcsileg is megérje a vállalkozóknak. Kifejtette: 2010 óta megtett adóintézkedésekkel a GDP 4-5 százalékát kitevő mértékben csökkentek az adóterhek. Az intézkedések közé sorolta a munkát terhelő adók csökkentését, a szocho és a vállalati adók csökkentését.

Az adórendszerben nőtt a fogyasztást terhelő adók súlya, fogyasztási fókuszú ágazati adókat vezettek be – mondta, hozzátéve: az adó centralizációs ráta (az adóterhelés mértéke, vagy GDP-arányos adóelvonás) folyamatosan, meredeken csökken 2016 óta.

Kiemelte, ebben a mutatóban az utóbbi két évben uniós szinten is élen jár Magyarország, azaz az országoknak a gazdaságot adócsökkentéssel motiváló „kis csoportjához tartozunk”. A fokozatosan egymásra épülő intézkedések látványos javulást eredményeztek: az áfa-rés az intézkedésekkel hat év alatt harmadára csökkent 2019-re, jelenleg 6 százalék körüli, a költségvetésnek 610 milliárd forint többlet áfa-bevétele keletkezett 2019-ben.

Jelezte: jövő január elsejével az adóhatóság képes lesz minden számla begyűjtésére és tárolására, és 2021-től minden üzletnek kötelezően biztosítania kell az elektronikus fizetési lehetőséget a vevőknek. Ismertetése szerint folyamatosan nő az online számla adatszolgáltatásba regisztrált adózók száma: a július elsejei határidő óta 19,4 százalékkal, 916 ezerre nőtt a regisztrált adózók száma.

A korábbi, progresszív adórendszerek a magasabb kereseteket jobban terhelték, a jelenlegi arányos, fair adórendszerben nem nő exponenciálisan az adóteher, azaz a többletmunkát nem gátolja – fejtette ki. Szavai szerint a szabályok egyszerűsítése és az adminisztráció mérséklése is segítheti a fehéredést, 2020-ban több mint 5 millió szja-bevallást készített az adóhatóság, ebből 3,3 millió tervezet módosítás nélkül vált elfogadhatóvá. Az adóhatóság új digitális szolgáltatásokat fog üzemeltetni, a következő évek a digitális képességeik fejlesztéséről szólnak majd – jelezte, így egységes elektronikus ügyintézéssel tudják majd segíteni az adózókat.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az intézet „A hófehér gazdaság felé” című tanulmányából kiemelte: a kutatásban részt vevők 34 százaléka szerint csökkent az adóelkerülés Magyarországon, és 30 százalékuk szerint a szürkegazdaság mérete is csökkent az elmúlt öt évben. Ez utóbbi a legmagasabbnak számít a régióban, így a magyar gazdaság fehéredett a legerőteljesebben a vizsgált 12 közép-európai ország között – ismertette.

Kitért arra: kétszer több ember szerint csökkent az adóelkerülés, mint ahány ember szerint nőtt az elmúlt öt évben. Az adóelkerülés a társadalmi érzet szerint kifejezetten javult a kutatásuk alapján. A magyarok több mint felének (52 százalék) nincs olyan ismerőse, aki részben vagy egészben zsebbe kapja a fizetését, ezzel az eredménnyel az ország a régió első harmadában van – mondta az igazgató.

Izer Norbert kérdésre közölte: napirenden van az online pénztárgépek kiterjesztése, a kereskedelem nagy része már lefedett. A meglévő technológiákat vizsgálják.

A jövő az lenne szerinte, ha elektronikus nyugta valósulhatna meg, „a papírmentes és érintésmentes tranzakció jelenti a jövőt”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában