Kedvező Eurostat-adatok

2020.01.04. 13:25

Egyre több a tanuló vagy dolgozó fiatal Magyarországon

A javulás mértéke jóval meghaladja az EU-átlag javulását – közölte Rétvári Bence, a KDNP alelnöke szombaton az Eurostat adataira utalva.

Kecskemét, 2018. október 26. Duális képzésben részt vevõ diák a Mercedes-Benz Academy, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. új képzési központjában Kecskeméten az átadási ünnepség napján, 2018. október 26-án. MTI/Ujvári Sándor

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

Az unió statisztikai hivatala a tagországokban azon fiatalok arányát vizsgálta, akik se nem tanulnak, se nem dolgoznak.

A kimutatás szerint Magyarország 2010 óta jelentősen előrelépett ebben a vonatkozásban a 15-29 évesek körében – írta a kereszténydemokrata politikus.

„Míg a se nem tanuló, se nem dolgozó 15-29 év közötti fiatalok aránya 2010-ben hazánkban 17,7 százalék volt, addig 2018-ban ez az arány már csak 12,9 százalék. Ez az adat pontosan megegyezik az EU-átlaggal. A javulás mértéke jóval meghaladja az EU-átlag javulását: míg Magyarországon több mint negyedével, addig az EU-ban hetedével csökkent a se nem tanuló, se nem dolgozó 15-29 évesek aránya”

- olvasható a közleményben.

Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra is, hogy „a 18-24 évesek és a 25-29 évesek körében hazánk még az EU-átlagnál is jobban teljesít, azaz Magyarországon jóval többen vannak azok, akik vagy dolgoznak, vagy tanulnak, mint az Európai Unióban átlagosan”.

Ezek az adatok is azt támasztják alá, hogy a szakképzés, a felsőoktatás és a munkahelyteremtés politikája jó irányú változásokat eredményezett az elmúlt években, a fiatalok ma már sokkal több eséllyel indulnak, mint 2010 előtt

- írta a KDNP alelnöke.

A politikus közlése szerint az oktatás igazodik a munkaerőpiaci igényekhez, a fiatalok számára jóval több a lehetőség a boldogulásra Magyarországon, mint korábban. Míg 2010-et megelőzően az volt a megszokott, hogy a fiatalok keresik a jó munkahelyeket, ma már ez a gyakorlat megfordult, és a munkahelyek keresik a jó fiatalokat – fűzte hozzá.

„Az ellenzék persze ugyanezekből az adatokból teljesen ellentétes következtetéseket von le: egyértelmű, ha ők visszafordulnának a kormány által megkezdett úton, annak a fiatalok látnák a kárát” – írta Rétvári Bence.

Borítókép: Duális képzésben részt vevő diák a Mercedes-Benz Academy, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. képzési központjában Kecskeméten

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában