biztosító vagy pénztár?

2019.10.08. 14:00

Jövőre összehasonlíthatóvá válnak a nyugdíjmegtakarítások költségei

Önkéntes nyugdíjpénztári teljes költségmutatót (tkm) vezet be a Magyar Nemzeti Bank (MNB), ezzel 2020-tól összehasonlíthatóvá válnak a két szektor, az élet- és nyugdíjbiztosítók, illetve a pénztárak költségei az ügyfelek számára – mondta Nagy Koppány, az MNB biztosítási és pénztári felügyeleti igazgatója kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Ez az MNB szerint mindkét piacon élénkítheti a versenyt, és a jegybank teljesíti a tavaszi versenyképességi programjában leírt egyik fejlesztési javaslatát. Ez az első olyan mutató, amely szektorközi összehasonlításra alkalmas – hangsúlyozta.

A magyar megtakarítási élet- és nyugdíjbiztosításokra már 2010 óta kiszámított tkm egyszerűen, könnyen összehasonlítható módon, egyetlen mutatószámban fejezi ki az adott termék teljes költségét

- mondta. A tájékoztatása szerint az önkéntes nyugdíjpénztári tkm egy feltételezett pénztártag hosszú távú megtakarításait modellezi, a befizetéseiből és megtakarításaiból levont költségeket fejezi ki egyetlen értékben.

A pénztárak költségei jelentősen, nagyjából harmadával csökkentek az elmúlt 15 évben, a tavalyi évhez képest tizedével.

Az ajánlás szerint a tkm-et a pénztárak számolják ki, mivel a költségekre vonatkozó naprakész adatok náluk találhatók. Az ügyfelek jövő tavasztól egyszerűen összevethetik az élet-és nyugdíjbiztosítók, illetve az önkéntes nyugdíjpénztárak költségeit – mondta.

Az MNB várakozásai szerint a most bevezetett mutató növeli majd a fogyasztói tudatosságot, és mindkét nyugdíjelőtakarékossági szektorban erősítheti a versenyt.

Előzetes kalkulációik szerint a pénztári teljes költségmutatók 0,5 százalék és 2,28 százalék között várhatóak. A jegybank nyáron már folytatott konzultációt az érintett pénztárakkal a tkm bevezetéséről.

A nyugdíjpénztári termékek hosszú távú jellege miatt a tkm-számítást 10, 20, és 30 éves időtartamokra, 45, 50 és 55 éves életkorú tagra és havi 25 ezer forint tagi befizetésre vetítve célszerű elvégezni – ismertette. Az így kalkulált tkm-értékeket a pénztárak beküldik az MNB-nek, és ha van honlapjuk, akkor internetes felületen is közzéteszik – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában