#helybenveszem

2019.10.09. 07:48

Az árak és a választék miatt választjuk a kisboltok helyett a nagyobb üzleteket

Viszonylag drágák, és nem lehet egyszerre elintézni a nagyobb bevásárlást.

Budapest, 2011. prilis 21. Forr gnes, a budapesti Mazsola piac kisbolt tulajdonosa (b) kiszolgl egy vevt zletben. A Keresztnydemokrata Npprt (KDNP) javaslata szerint vente csak 12 alkalommal lenne lehetsgk az zleteknek vasrnap is nyitva tartaniuk. A javaslatrl - vagyis arrl, hogy vasrnap zrva legyenek a kiskereskedelmi zletek - az Orszggyls dnt. MTI Fot: Kollnyi Pter

Forrás: MTI

Fotó: Kollányi Péter

Bár az emberek 75 százaléka rendszeresen vásárol a közelében található kisboltokban, az árak és a korlátolt választék miatt sokan előnyben részesítik a távolabbi nagyobb üzleteket – derül ki az egymás közelében élők közösséggé szerveződését segítő alkalmazás, a Miutcánk által készített kutatásból.

A Miutcánk október elején csaknem 850 felhasználó bevonásával készítette el reprezentatív felmérését. A vizsgálat kapcsolódott az alkalmazás #helybenveszem kampányához, amelynek célja, hogy ösztönözze a helyi boltokban történő vásárlást a fenntarthatóságra és a helyi közösségekre gyakorolt pozitív hatása miatt.

A felmérésben válaszolók 60 százaléka sorolta a kisboltok hátrányai közé, hogy viszonylag drágák, és mintegy 50 százalékuk azt, hogy a kisebb boltokban nem lehet egyszerre elintézni a nagyobb bevásárlást.

A válaszadók a közeli kisebb boltok előnyei között főként kényelmi szempontokat említettek, 30 százalék emelte ki, hogy ha ott vásárol, akkor nem kell autóba ülnie.

A felmérésben résztvevők 20 százaléka emelte ki azt, hogy a helyi vállalkozások támogatása is érv a közeli kis boltokban történő vásárlás mellett.

A vizsgálat szerint az emberek csaknem 95 százaléka kíváncsi arra, hogy milyen kisebb üzlet vagy piac található a közvetlen közelében, a megkérdezettek háromnegyede pedig több-kevesebb rendszerességgel vásárol is ezekben a kisboltokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában