Beszállítói lánc

2019.05.09. 16:18

Sikeres évet zártak a járműalkatrész-gyártók

Körülbelül 800 cég folytat járműipari tevékenységet Magyarországon, melyek együttesen 175 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

Sikeres évet zártak tavaly a magyarországi járműalkatrész-gyártók – jelentette ki a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetségének (MAJOSZ) elnöke csütörtökön, a szervezet éves közgyűlését megelőző szakmai konferencián, Gyöngyösön.

Nyírő József az eseményen a 2018-as eredményeket sorolva emlékeztetett:

a magyar autóipar mintegy 8500 milliárd forintos árbevételt elérve megközelítőleg a GDP egytizedével járult hozzá tavaly a gazdaság összteljesítményéhez.

Emellett a teljes hazai exporthoz viszonyított 25 százalékos részaránya alapján a kivitelt tekintve is meghatározó szereplő – tette hozzá. Jelezte:

a debreceni BMW-gyár elindulásától a szektor további erősödését várják, ami a termelési érték növekedésén túl a beszállítói lánc bővülésében is lemérhető lesz.

Szólt arról is, hogy körülbelül 800 cég folytat járműipari tevékenységet Magyarországon, melyek együttesen 175 ezer munkavállalót foglalkoztatnak.

A szektor legfőbb fejlesztési irányai az alternatív hajtás, az önvezető technológiák, az Ipar 4.0, valamint a kutatás-fejlesztés-innováció köré szerveződnek.

A jövőt illetően Nyírő József kifejtette: bár a változások korát éljük és fontos megoldandó feladat a munkaerőhiány kezelése, valamint a hatékonyság és versenyképesség növelése, ám az elmúlt évek fejlődésének üteme a következő években is fenntarthatónak látszik.

A MAJOSZ munkáját értékelve kitért arra is, hogy a bő negyed évszázada 22 tagvállalattal létrejött szervezet jelenleg 270 vállalkozást tömörít, melyek árbevétele évről-évre nő és együttesen eléri a 2500 milliárd forintot.

Büszkék rá, hogy 2018-ban tagjaik közül került ki az „Év magyar beszállítója” elismerés, valamint az „Év gyára” cím mindhárom kategóriájának birtokosa

- jegyezte meg.

Mint elmondta: a gazdaság egészére és az ágazatra jellemző trendekkel összhangban a szövetség működésének modernizálására és digitalizálására kiemelt hangsúlyt fektetnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában