siker

2019.05.25. 07:44

Egy perc se kellhet egy magyar találmánynak, hogy lehűtse az italunkat

A V-Chiller csapata nemrég egy komoly versenyen is igen jól szerepelt.

A technológiai innovációkra szakosodott startup vállalkozások legnagyobb kelet- és közép európai energetikai versenyén, a PowerUp krakkói döntőjében harmadik lett a magyar V-Chiller csapata – közölte a versenyt szervező InnoEnergy.

A V-Chiller energiaipari fejlesztéssel foglalkozó kezdő vállalkozás egy gyors hűtési technológián dolgozik, amely képes egy percnél rövidebb idő alatt lehűteni az italos palackokat. Ezzel több mint 50 százalékkal csökkenthető a felhasználók áramköltsége.

A PowerUp versenyeken már több magyar startup is sikerrel szerepelt: 2016-ban az áramfogyasztást csökkentő innovációjával nevező Greenergizer szintén harmadik lett, míg 2017-ben az új és hatékony fázisváltós hőtárolási megoldást bemutató HeatVentors első helyezést ért el.

Az idei nemzetközi döntőn 14 startup szerepelt, a versenyre 24 európai országból közel 300 startup nevezett.

A győztes a szlovák Danubia Nanotech lett a hőmérsékletméréshez alkalmazható ultra vékony, filmréteg bevonatú szenzorával, amely meghosszabbíthatja elemek, akkumulátorok élettartamát. A második helyezett, a lettországi Atlant 3D Nanosystems egy 3D-s nyomtatót alkotott mikro- és nanochipek gyártásához.

Az InnoEnergyt az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), az Európai Unió testülete támogatja. A verseny nyertesei a pénzdíjak mellett bekapcsolódhatnak az InnoEnergy Highway programba, amely az elmúlt nyolc évben kétmilliárd eurót fektetett különböző projektekbe. Támogatásukkal már több mint nyolcvan termék került piacra áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában