A mezőgazdaság világa

2019.01.29. 17:00

Nagy István: aki nagy kalandot akar, az agráriumban találhat

A mezőgazdászt már rég nem a „sáros gumicsizma, vagy az olajtól csöpögő gépész” jellemzi, hanem az informatikát, a legmodernebb, benne a műholdas technológiát alkalmazni tudó, jól felkészült szakember – mondta az agrárminiszter.

Debrecen, 2019. január 29. Nagy István agrárminiszter köszöntõt mond A föld szeretete - hazaszeretet címû szakmai fórum megnyitóján a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolában 2019. január 29-én. Mellette Szilvássy Zoltán rektor. MTI/Czeglédi Zsolt

Az agrárminiszter szerint „aki nagy kalandot akar, aki szélesre akarja nyitni az ismeretek tárházát, az az agráriumban kereskedjen”.

Nagy István kedden a Debreceni Egyetem (DE) Balásházy János gyakorló középiskolája és kollégiuma pályaorientációs napján azt mondta, hogy az ágazatot érintő kihívásokra a 21. században nincs kizárólag „agrárválasz”.

Az első nagy kihívásnak a klímaválságot nevezte, hiszen

„megváltozott időjárási körülmények között, egyre szélsőségesebb helyzetekben kell egyre fogyó termőterülettel és egyre fogyó vízkészlet mellett a növekvő népesség számára megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszert és ivóvizet előállítani, és biztosítani nap mint nap”.

Ugyanakkor ez a kihívás olyan lehetőséget kínál, „ami életük legnagyobb kalandja lehet” – mondta a diákoknak a miniszter, aki maga is a Balásházy mezőgazdasági szakközépiskola tanulója volt egykor.

„Az éhező gyomor nehezen talál békére” – idézte a német agrárminiszter szavait Nagy István, „óriási feladatnak” nevezve a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszer előállítását, miközben a változó igényekre – a veganizmus terjedése, a paleokultúra egyre nagyobb térnyerése, a glutén- és a laktóz érzékenység kérdése – is megfelelő válaszokat kell adni.

Az agrárminiszter ugyanakkor felhívta a figyelmet az „óriási emberhiányra”, s azt mondta minden emberre szükség van,

s amit a mezőgazdasági szakközépiskolában a diákok megtanulnak, az olyan befektetés, ami egy életen át kamatozik.

Biztatta a diákokat, hogy továbbtanuláskor is a nagy jövő előtt álló agrárágazatot válasszák, s legyenek nyitottak az új ismeretekre.

Borítókép: Nagy István agrárminiszter köszöntőt mond A föld szeretete – hazaszeretet című szakmai fórum megnyitóján 2019. január 29-én.

MTI/Czeglédi Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában