jó teljesítmény

2018.12.06. 11:29

Várakozáson felüli növekedést produkált az ipar

Az elemzők sem számítottak rá, hogy 5,9 százalék lesz az októberi adat.

Októberben 5,9 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján 3,3 százalékos a növekedés – jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz képest októberben 2,0 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipar kibocsátás az előző havi 2,1 százalékos csökkenés után.

Az idei első 10 hónapban 3,4 százalékkal volt magasabb az ipari termelés, mint az előző év azonos időszakában. Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor kifejtette, hogy

különösen az elektronikai ipar bővülése volt jelentős októberben.

A járműgyártás volumene – mint mondta – elmaradt az 5,9 százalékos átlagtól, de három hónap csökkenést követően újra emelkedett. Az élelmiszeripar termelésének növekedése hasonló mértékű volt, mint az előző hónapokban. A nyers adatokat befolyásolta, hogy az idei októberre egy munkanappal több esett, mint a tavalyira – tette hozzá. Az ipari termelés októberi részletes adatait december 12-én közli második becslése alapján a KSH.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában