CD, DVD, pendrive

2018.12.12. 06:49

Jövőre csökkennek az adathordozókra kirótt díjak

A CD-knél például 15 százalékkal, a DVD-knél 18-25, a pendrive-oknál 15-31,5 százalékkal, a zenelejátszóknál 25 százalékkal lesznek alacsonyabbak az alapjogdíjak.

Átlagosan 15 százalékkal csökkennek januártól az üres adathordozókra kivetett magánmásolási díjak, miután az igazságügyi miniszter jóváhagyta az Artisjus szerzői jogdíjakról szóló, 2019-es tervezetét – írta szerdai számában a Világgazdaság.

A szerzőijog-védő egyesület tájékoztatása szerint a mobiltelefonok esetében 33 százalékkal csökken a korábbi nevén üreshordozó-díj, ami az ideinél 500-1600 forinttal alacsonyabb összegeket jelent. A lap megjegyzi, hogy

ez nem feltétlenül jelenik majd meg a készülékek kiskereskedelmi árában.

A kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába beépülő jogdíj januártól 41 kategóriában csökken. A CD-knél például 15 százalékkal, a DVD-knél 18-25, a pendrive-oknál 15-31,5 százalékkal, a zenelejátszóknál 25 százalékkal lesznek alacsonyabbak az alapjogdíjak, a memóriakártyák esetében nulla és 43,2 százalék közötti mértékű lesz a csökkenés. Az új tarifatáblázat követi a technológiai változásokat és az eszközök kapacitásnövekedését.

A Világgazdaság szerint ugyanakkor

nem várható, hogy számottevően csökken majd a DVD-k, pendrive-ok, memóriakártyák vagy zenelejátszók ára attól, hogy néhány száz forinttal kisebb jogdíjat kell fizetni.

Hozzátették, hogy a tabletek, külső háttértárolók és a szórakoztatóelektronikai eszközökbe integrált tárolóegységek jogdíja nem változik jövőre, ebben a körben két éve volt díjcsökkentés.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában