komoly régiós tényezővé válhat

2018.10.18. 12:29

Óriásvállalatban egyesülhet az Opus és a Konzum

A fúziót követően a társaság piaci kapitalizációja és pénzügyi mutatói lehetővé teszik a vállalat nemzetközi piacokra történő bevezetését.

Az Opus Global Nyrt. és a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. igazgatósága a társaságok fúziójának előkészítéséről döntött – derült ki a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) közzétett határozatokból. Az Opus és a Konzum igazgatósága által csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentumok értelmében közös ütemterv készül a fúzió menetrendjéről, amelyet a társaságok december 3-ra tervezett rendkívüli közgyűlése hagyhat jóvá. A részvényesek háromnegyedének támogatásával alakuló óriásvállalat a tőzsde negyedik legnagyobb társaságává válhat: előzetes becslések szerint a vállalat kapitalizációja aktuális árfolyamon számolva elérheti 350-400 milliárd forintot, miközben IFRS szerinti konszolidált saját tőkéje meghaladja a 320 milliárd, 2019 évre tervezett EBITDA-ja pedig a 30 milliárd forintot. A társaságok egyesülésének tervezett zárása 2019. március 31.

A BÉT-en csütörtökön közzétett igazgatósági határozatoknak megfelelően az egyesülés menetrendjéről közös ütemterv, illetve egyesülési terv készül. A társaságok fúziójáról a vállalatok december 3-ra tervezett közgyűlése dönthet, melyhez a részvényesek legalább háromnegyedének támogatása szükséges. A folyamatok előkészítéséhez a társaságok nemzetközi háttérrel rendelkező szakértőket és tanácsadókat kérnek fel.

Jászai Gellért, a Konzum Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Napi.hu csütörtök délelőtti tőzsdekonferenciáján a vállalatok fúziójával kapcsolatban hangsúlyozta, bonyolult jogügyletről van szó, melyben kiemelt gondossággal, a befektetők és a részvényesek számára is a lehető legátláthatóbb módon kívánnak eljárni.

A tőzsdekonferencián elhangzott, hogy a társaságok fúziójának előfeltétele az Opus Global Nyrt.-nél idén februárban bejelentett tőkeemelés megvalósítása.

Az elnök-vezérigazgató megerősítette, hogy a folyamat november 30-ig lezárul, melynek eredményeként az Opus saját tőkéje – az előzetes szakértői jelentés értelmében – a 250 milliárd forintot is meghaladhatja majd, a társaság jövő évi EBITDA-ja pedig 20-25 milliárd forint lehet.

Jászai Gellért arról is beszélt, hogy a két társaság egyesülésével a Budapesti Értéktőzsde új blue chip-je, negyedik legnagyobb vállalata jöhet létre.

Az elnök-vezérigazgató hozzátette, hogy

a 2019 évi eredmény után a társaság a tervek szerint osztalékot fizethet majd részvényeseinek.

Az Opus és a Konzum fúziója új teret nyithat a vállalatcsoport jelentős volumenű, régiós növekedési terveinek megvalósításához. A társaság piaci kapitalizációja, pénzügyi mutatói lehetővé teszi a vállalat részvényeinek külföldi szabályozott piaci bevezetését, továbbá a hazai-, illetve az európai benchmarknak számító indexekben való nagyobb súlyú megjelenést. Az egyesülést követően a vállalat vonzó célpontot jelenthet a külföldi intézményi nagybefektetők, konzervatív befektetési politikát folytató alapok számára is. Ezek együttes hatásai pedig jelentősen szélesítik a társaság forrásbevonási lehetőségeit a nemzetközi és a hazai piacokról. A társaságok a fúziójának lezárását 2019. március 31-re tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában