Pénzügyi laborok

2018.10.15. 14:49

Egész életünkön át tanulhatunk a pénzzel bánni

Az egyik legfontosabb cél a modern pénzügyi ismeretekre legfogékonyabb korosztály, a felsőoktatásban tanulók elérése.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Czeglédi Zsolt

A pénzzel való felelős gazdálkodás egy életen át tartó tanulást jelent – mondta a pénzügyminiszter hétfőn Debrecenben, amikor az egyetem gazdaságtudományi karán átadta az országos Fintelligence Pénzügyi Edukációs Hálózat legújabb tagját, az egyetem és az Erste Bank közös finanszírozásában kialakított pénzügyi labort (Fintelligence Lab).

Varga Mihály hozzátette:

a kormány felfogása szerint a pénzügyi tudatosság fejlesztése fontos gazdasági-társadalmi érdek. A pénzügyi jártasság fejlesztésére dolgozta ki a kormány a 2017-től 2023-ig szóló, hétéves nemzeti pénzügyi tudatosság-fejlesztési stratégiát

- jelezte a miniszter.

A kormány célja az, hogy minden korosztályhoz eljusson a pénzügyi tudatosság fejlesztése, de a munka során kiemelt figyelmet fordít a fiatalok felvértezésére gyakorlati pénzügyi ismeretekkel, ezért döntöttek a pénzügyi oktatás általánossá tételéről a köznevelés rendszerén belül. Ez azért is fontos, mert azok, akik fiatal korban magabiztosabbak a pénzügyekben, könnyebben válhatnak később vállalkozóvá is – tudatta a miniszter.

Varga Mihály szólt arról, hogy erősíteni kell a családok tudatos pénzügyi tervezését és bővíteni kell az idősebb korosztály ismereteit.

Felhívta a figyelmet, hogy

az egyik legfontosabb cél a modern pénzügyi ismeretekre legfogékonyabb korosztály, a felsőoktatásban tanulók elérése. Ennek kiváló eszköze a Fintelligence Pénzügyi Edukációs Hálózat, ahol élményalapú ismeretátadással vezetik be a hallgatókat a témába.

El kell érni, hogy minden régióban létesüljön ilyen edukációs központ – mondta Varga Mihály megjegyezve, hogy a Debreceni Egyetem (DE), a pénzügyi labor kialakításával újabb fontos lépést tett, hogy a diákokat felkészítse a későbbi életükben meghozandó pénzügyi döntésekre.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára azt mondta, terveik szerint

a miskolci és a debreceni Fintelligence Lab átadása után Pécsett, Budapesten, Szegeden és Kolozsváron alakítanak ki modern pénzügyi laborokat különböző bankok anyagi és szakmai támogatásával.

Radovan Jelasity, az Erste Bank vezérigazgatója a fejlődés egyik gátjának nevezte a pénzügyi ismeretek hiányát. A támogatásukkal létrehozott debreceni pénzügyi labornak is az a célja, hogy a pénzügyi tudatosság, a pénzügyi kultúra fejlesztését a legmodernebb technikával segítse.

Szilvássy Zoltán, a DE rektora hozzátette: egyetemük sajátos együttműködési rendszert alakított ki a kormánnyal, a vállalati szférával és a pénzintézetekkel, ami a bizalmon alapul és hozzájárul az intézmény oktatási, tudományos, innovációs céljainak megvalósításához.

Bács Zoltán egyetemi kancellár a labor bemutatásakor elmondta: a Fintelligence Lab 36 számítógépén elsősorban a DE gazdaságtudományi kar pénzügy-számviteli alapképzésében résztvevő hallgatóknak lesz lehetőségük a pénzvilágban jelenleg használt legújabb technológiákat és alkalmazásokat megismerni a speciálisan felszerelt tanteremben.

A jövőben meghirdetik az egyetem bármely hallgatója által felvehető alapszintű gyakorlati pénzügyi képzést biztosító kurzusokat, és középiskolás osztályok is részt vehetnek interaktív pénzügyórákon – ismertette Bács Zoltán.

Borítókép:

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a Debreceni Egyetem és az Erste Bank közös finanszírozásában kialakított pénzügyi labor átadásán az egyetem gazdaságtudományi karán 2018. október 15-én. A pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó labor az országos Fintelligence Pénzügyi Edukációs Hálózat legújabb tagja.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában