Paksi beruházás

2018.04.11. 14:13

Gazdaságosak és biztonságosak lesznek az új atomerőmű-blokkok

A paksi atomerőműben létesítendő két új blokk megépítését a folyamatosan növekvő energiaigény, a meglévő erőműpark elöregedése és a fogyatkozó energiatartalékok indokolják.

Gazdaságosak, megtérülők és biztonságosak lesznek a paksi erőmű megépítendő blokkjai – jelentette ki a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter szerdán, Várpalotán.

Süli János a Jó szerencsét! köszöntés elfogadásának 124. évfordulója alkalmából rendezett emlékülésen tartott előadásában hangsúlyozta, hogy

az atomenergia-ipar és a bányászat egymást feltételező, egymással összefüggő iparágak.

Kiemelte: a paksi atomerőműben létesítendő két új blokk megépítését a folyamatosan növekvő energiaigény, a meglévő erőműpark elöregedése és a fogyatkozó energiatartalékok indokolják. A fejlesztés lehetővé teszi a tartósan olcsó energia előállítását, valamint a térség fejlődését is előmozdítja – mondta.

Hozzátette:

az erőmű 7,3 százalék profitot termel majd a következő 60 évben.

Felidézte, hogy 2009-ben döntött a parlament az atomerőmű bővítésének előkészítéséről, majd 2014-ben a kormány aláírta az orosz féllel való megállapodást. Az érdemi munka 2015-ben kezdődött, ezt követően 1,5 éves szünet következett a brüsszeli bizottság vizsgálatai miatt. 2018 februárjában az orosz fél birtokba vette a felvonulási területet, amelyen 72 épület létesül majd. A legfontosabb engedélyek már rendelkezésre állnak, a főépületre vonatkozó engedély azonban legkorábban 2019 október végén lesz meg – fűzte hozzá.

Az építkezésen közel 8 ezer ember dolgozik majd, 1350 lakás is épül, így a beruházástól jelentős térségfejlesztés is várható – húzta alá.

Süli János elmondta azt is, hogy Magyarországon az elmúlt esztendőben 2,6 százalékos volt az energiaszükséglet növekedése, az ezt megelőző évben közel 1 százalék, 2030-ra pedig 3-5 ezer megawatt plusz kapacitásra lesz szükség, ami elengedhetetlenné teszi az új, egyenként 1200 megawattos blokkok építését.

Az építkezés tiltott állami támogatást nem tartalmaz, nem sért versenyjogot, pénzügyileg pedig szigorúan ellenőrzött – mondta Süli János.

Közölte, a két blokk értéke 12,5 milliárd euró, 80 százalékban orosz, 20 százalékban magyar forrásból épül meg.

A tárca nélküli miniszter szerint a fővállalkozó referencia-erőművet kíván megépíteni Pakson, ezért különösen fontos számára az építkezés kimenetele.

Süli János beszélt arról is, hogy az erőmű környezetében lévő 41 településen, valamint a környező országokban is közmeghallgatást tartottak, amelyeken az derült ki, hogy a beruházást pozitívan fogadják.

„Az atomerőmű bővítése lehetővé teszi azt, hogy olcsó energiát legyünk képesek hosszú távon előállítani, ami pedig új munkahelyek létesítését teszi majd lehetővé” – fűzte hozzá.

A Jó szerencsét! köszöntés elfogadásának 124. évfordulója tiszteletére rendezett emlékülés, amelyet 24. alkalommal rendeztek meg Várpalotán, a bányászok emléktáblájának megkoszorúzásával folytatódott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában