Misszió

2018.02.28. 15:53

Süli János: szakmai támogatást nyújt Paks II. megvalósításánál a NAÜ

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség az energetikai kérdésekről szóló nemzeti döntésekben nem vesz részt, de a döntések megszületése után szakmai támogatást biztosít a végrehajtáshoz.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) Paks II. számára nyújtandó szakmai hozzájárulásáról Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának megvalósításáért felelős tárca nélküli miniszter beszélt újságíróknak szerdán Bécsben.

A tájékoztatást a miniszter azt követően adta, hogy az ügynökség székházában megbeszélést folytatott Yukiya Amanoval, a szervezet főigazgatójával.

A magyar delegáció tájékoztatta a nemzetközi szervezet vezetőit a paksi beruházás előkészítésével kapcsolatos elmúlt két évi munkáról és a jelenlegi helyzetről – ismertette a miniszter.

Egyetértettek abban, hogy a készülő új blokkok fontosak Magyarország számára – emelte ki Süli János.

Úgy fogalmazott: megállapodtak a több évtizede fennálló konstruktív szakmai együttműködés folytatásáról, illetve megerősítéséről is.

A miniszter kitért arra,

a NAÜ az energetikai kérdésekről szóló nemzeti döntésekben, illetve az azokról szóló vitákban nem vesz részt, de a döntések megszületése után szakmai támogatást biztosít a végrehajtáshoz annak érdekében, hogy a létesítmények biztonságosan épüljenek meg és működjenek.

A beruházásról szólva elmondta, a tervek szerint a felvonulási épületek építése idén megkezdődik, a reaktorok kivitelezése 2020-ban indul, és az atomerőmű két új blokkja 2026-ban és 2027-ben áll majd kereskedelmi üzembe.

Süli János hangsúlyozta, Magyarország a villamosenergia-igény átlagosan 30 százalékát importból fedezi, ez a hideg idő miatt a napokban 40-45 százalékra ugrott. Az elöregedő hazai erőművek és a növekvő áramfelhasználás miatt, az ellátás biztonsága érdekében szükség van az új paksi blokkokra, amelyek az időjárástól függetlenül, olcsón és biztonságos módon állítanak elő energiát.

Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója a megbeszélés után elmondta, a nemzetközi szervezet szakértői folyamatosan értékelik a tagországokban folyó munkát. Magyarországon a NAÜ több missziója is járt korábban, egyebek mellett a nukleáris létesítmények fizikai védelmét és a hatósági rendszert értékelték. Megállapították, hogy a nemzetközi ajánlásoknak megfelelően működnek, és javaslatokat tettek ezekkel kapcsolatban.

A főigazgató közölte,

a Paks II. beruházásról is folyik egyeztetés a NAÜ-vel. Megállapodtak abban, hogy a nemzetközi szervezet a blokkok építésének megkezdése előtt értékelő missziót küld majd, amely a magyar hatóság mellett szintén ellenőrzi, hogy a tervek megfelelnek-e a legszigorúbb nemzetközi előírásoknak.

Erre Fichtinger Gyula szerint a paksi beruházás létesítési engedélyének értékelése során, várhatóan jövőre kerülhet sor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában