genetikai védelem

2018.02.09. 15:17

Egyre népszerűbb a mangalica, és sikeres a sertéságazat is

A 27-ről 5 százalékra csökkentett áfakulcs érezhetően kedvező hatással van a versenyképességre, a sertéshús árára és ezzel összefüggésben a fogyasztásra is.

Hajdúböszörmény, 2015. április 23. Fekete Zsóka mangalicatenyésztő, aki a Budapesti Corvinus Egyetemen élelmiszermérnöki diplomát szerzett, a szőke mangalica malacokat eteti. A fiatal gazda 2012-től foglalkozik a mangalica tenyésztéssével, ma már 40 kocás állományt gondoz. A biotakarmánnyal etetett malacok szaporulatának egy részét eladja, a megmaradtakat családi vállalkozás keretében a hagyományos hajdúsági receptek alapján feldolgozza. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.

Egyre népszerűbb a mangalica és sikeres a sertéságazat is, ami az agrártárca által az elmúlt években bevezetett intézkedéseknek köszönhető, így például a sertésstratégia és az állatjóléti, tenyésztésszervezési támogatások egyaránt hozzájárultak a sertéságazat, így a mangalicatenyésztés sikeréhez – mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára pénteken egy szakmai konferencián.

A szaktárca tájékoztatása szerint a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete (MOE) konferenciáján az államtitkár kiemelte: a több mint 9400-as törzskönyvezett mangalica kocalétszám, valamint a hazai és a nemzetközi piacokon egyre népszerűbb mangalica termékek kézzel fogható bizonyítékai az agrártárca és a MOE eredményes munkájának, együttműködésének.

Nagy István kiemelte: a sertéságazat kibocsátása 2017-ben az előzetes adatok szerint 240 milliárd forint volt. Az államtitkár kedvezőnek nevezte, hogy nő a külpiaci kereslet a sertéshús iránt. Tavaly az első tizenegy hónapban 130 ezer tonna volt a sertéshúsexport, éves összehasonlításban 4,8 ezer tonnával bővült a mennyisége.

Emlékeztetett arra, hogy a sertéságazatra rendkívül kedvezően hatott, hogy 2016. január elsejétől 27-ről 5 százalékra csökkent a sertéshús áfakulcsa. Hangsúlyozta, hogy ennek hatására érezhetően tisztult a piac, növekedett a tisztességes vállalkozások versenyképessége, a sertéshús fogyasztása, valamint a sertéshús árának csökkenése érdemi megtakarítást eredményezett a fogyasztók számára.

A konferencián Tóth Péter, a MOE elnöke elmondta, hogy a mostani találkozó legfőbb célja az a közös szándéknyilatkozat, amelyben az aláíró szervezetek és személyek közös célként tűzik ki a magyar mangalica sertésfajták genetikai állományának és (fenotípusos) megjelenésének változatlan fenntartását – olvasható a közleményben.

Borítókép: Fekete Zsóka mangalicatenyésztő

Forrás: MTVA/Oláh Tibor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában