Bulvár-celeb

2024.04.13. 09:00

Penészes lett a kenyér? Súlyos rohamot is kaphat, ha elfogyasztja

Mutatjuk, mit tehet, ha megpenészedett élelmiszert talál a konyhájában.

MW

A penészes kenyérnek már a belsejében is elszaporodtak a penészgombák

Forrás: Shutterstock

Kiábrándító dolog beleharapni egy szelet penészes kenyérbe. Az  íze szörnyű, a zöldes foltok látványa pedig eléggé gusztustalan, de szerencsére ez a legnagyobb baj, ami egy falat penészes étel elfogyasztásakor történhet - írja a Mindmegette.hu.

Aggodalomra tehát nincs ok: az emésztőrendszer és az immunrendszer ugyanis gondoskodik a védelemről, akinek nincs penészgomba-allergiája, a szervezetében lévő gyomorsavak megakadályozzák, hogy megbetegedjen.

A penész potenciálisan mérgező anyagokat, mikotoxinokat tartalmaz
Forrás: Getty Images

A penészgomba azonban az arra allergiásoknál akár súlyos rohamot is kiválthat, és bizonyos esetekben még egészséges embereket is megbetegíthet. A penész ugyanis mikotoxinokat, potenciálisan mérgező anyagokat tartalmaz. Persze egy falat nem fog senkit megmérgezni, de nagyobb mennyiségben, rendszeresen fogyasztva veszélyes lehet.

Penészes ételt fogyasztani tehát kockázatos, akkor is, ha az ételt teljesen beborítja a penész, de akkor is, ha ki lehet vágni a penészes részt. A lágyabb ételek belsejében, ha nem látszanak is, a penészgombák már elszaporodtak. 

A keményebb, kisebb nedvességtartalmú élelmiszerek, mint a keménysajtok, pácolt húsok, bizonyos gyümölcsök és zöldségek elvileg megmenthetők, de nem érdemes kockáztani, jobb kidobni azokat. 

Ha mégis kivágná az érintett részt, bőven hagyjon rá az egészséges részből, és ne érintse meg a penészt a késsel, nehogy átkerüljön a szennyeződés a tiszta részre.

A hűtőszekrény tisztán tartása nagyban csökkentheti a penészspórák elszaporodását
Forrás:  Shutterstock

A légmentes csomagolás segít minimalizálni az esélyét, hogy a penészgombák szaporodni kezdjenek, ezért minden csomagolt élelmiszert csak a fogyasztáskor vegyünk ki a védőfóliából. 

A frissen, csomagolatlanul árusított termékek esetébenjobb egyszerre csak kisebb mennyiséget vásárolni, és a szezonális, helyben termesztett kínálatból választani.

A konyha, a hűtőszekrény és az élelmiszer-tároló edények tisztán tartása nagyban csökkenti a penészspórák jelenlétét. A hőmérséklet szintén fontos szempont, mivel a penész meleg, nedves környezetben jól fejlődik. Az izoterm tasakok és a hűtés is lassítja a penész terjedését.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában