Bulvár-celeb

2024.03.14. 11:05

Vigyázzon a banánnal, ezért lehet nagyon veszélyes

Hallott már a banánpókról? Pedig az egyik legveszélyesebb ízeltlábú a világon.

A banán szállítása közben veszélyes albérlők érkezhetnek az üzletekbe és onnan akár haza is cipelhetjük ezeket, anélkül, hogy tudnánk róla

Fotó: Bigc Studio

A Phoneutria nemzetségbe tartozó brazil vándorpók a Föld egyik legveszélyesebb ízeltlábújának számít, korábban többször is a világ legmérgezőbb pókjának minősítették.

Hol élnek a brazil vándorpókok?

Ahogy a nevük is mutatja, a brazil vándorpókok többsége Dél-Amerikában őshonos, egyik fajuk azonban nemcsak Brazíliában van jelen, írja a Floridai Egyetem. 

A hírekben legtöbbször két vándorpókfaj, a Phoneutria fera és a Phoneutria nigriventer szerepel, ezek gyakran megbújnak a banánszállítmányok között (ezért gyakran banánpóknak is nevezik),

 sőt, akár a szupermarketek polcaira (még ritkábban egyenesen a gyümölcsöstálba) is utat találhatnak.

Mekkora egy brazil vándorpók?

A brazil vándorpókok mérete fajonként változik. Egyesek hatalmasra nőhetnek, lábuk elérheti a 18 centiméteres fesztávolságot is. E pókok köztudottan meglehetősen agresszívak, és ahelyett, hogy elfutnának a fenyegetés elől, jellegzetes harci pózt vesznek fel, a hátsó lábaikra támaszkodva támadnak.

Milyen hatásai vannak a brazil vándorpók csípésének?

A Frontiers in Molecular Biosciences című szaklapban 2023-ban megjelent tanulmány szerint Brazíliában évente mintegy 4000 esetben fordul elő vándorpóktámadás, az elkövető pedig a legtöbb esetben a Phoneutria nigriventer faj képviselője. Mérgük az idegrendszerre hat, kettős látást, nyáladzást, szabálytalan szívverést, sőt, hosszan tartó, rendkívül fájdalmas erekciót is okozhat. Utóbbi miatt mérgük a merevedési zavarok lehetséges új gyógymódja lehet.

Mennyire halálos a brazil vándorpók marása?

A vándorpókok mérgében egy PhTx3 nevű neurotoxin (idegméreg) található, és elsősorban ez az anyag idézi elő az életveszélyes tüneteket, amelyek 60 perc alatt végezhetnek az áldozattal. Szerencsére van ellenméreg, aminek beadása életmentő lehet. A Phoneutria boliviensis mérge azért olyan erős, mert zsákmányainak többsége a gerincesek közül kerül ki – írja az Origo.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában