Bulvár-celeb

2023.02.12. 15:00

Soha többé nem fog vágyni rá: nagyon durva betegségek forrása lehet a jakuzzi

Megdöbbentő, sőt undorító eredményt hozott egy tudományos kutatás.

Illusztráció: Shutterstock

„Amikor belépünk a jakuzzi vizébe, bármi van is a bőrünkön, az a bugyborékoló meleg vízbe kerül. 

Ebbe beletartozik az a nagyjából 100 milligramm ürülék is, ami általában a farpofák között van. 

Ez azt jelenti, hogy miközben a meleg vízben lazítunk, a többi jakuzzizó testének baktériumai, vírusai, gombái kerülhetnek a szervezetünkbe”
– idézi a Futurism tudományos portál Primrose Freestone mikrobiológust, a Leicester Egyetem kutatóját.

A szakértő hozzátette: „Minél többen tartózkodnak a jakuzziban, annál magasabb a vízbe került ürülék és izzadság mennyisége. Ezek a szennyezések pedig táplálják a veszélyes kórokozókat.”

A kutató tanácsa szerint a jakuzzitulajdonosoknak érdemes legalább háromhavonta vizet cserélniük, illetve folyamatosan fertőtleníteniük. Fontos megjegyezni, hogy a fertőtlenítőszerek irritálhatják a szemet és a bőrt, így jakuzzizás után elengedhetetlen a zuhanyzás – derül ki az Origo cikkéből.

E.coli baktérium mikroszkópos képe
Fotós: Ezume Images / Forrás: Shutterstock

Freestone szerint leginkább az mrsa-fertőzésekért felelős staphylococcus aureus, az e.coli, illetve a legionella pneumoniae baktériumok vernek tanyát a pezsgőfürdőkben.

„A legionella baktériumok különösen a jakuzzi gőzében lévő vízcseppekben bújnak meg – folytatta a mikrobiológus –, és a szennyezett gőz belégzése életveszélyes tüdőgyulladás kialakulásához vezethet.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában