csak a neve szép...

2021.08.15. 11:30

Jaj, ne! Újabb poloskafaj keseríti meg az életünket – csíp és harap is

Az észak-amerikai eredetű csipkéspoloska meglehetősen apró termetű, kártékony, ráadásul csíp is.

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az invazív címeres poloskák egyre szélesebb tárháza 4-5 éve nyitotta meg kapuit határainkon belül, azóta

ömlenek ránk a különböző afrikai, ázsiai és amerikai fajok

– éppen mikor, mekkora galibát okozva ezzel a magyar háztartásokban. Az újonnan megjelenő fajta, a csipkéspoloska, ráadásul nemcsak kellemetlen szagot áraszt, hanem csíp is – írja a Bors.

Mivel az ország területén egyre inkább a szubmediterrán-mediterrán éghajlat jellemző, a bosszúságot okozó poloskák olyan kiválóan képesek akklimatizálódni, hogy egyes fajok a telet is átvészelik

– magyarázta a jelenséget Sár József entomológus, hozzátéve: az őshonos példányokkal karöltve ezek a külföldről beáramló egyedek tehát mára a magyar fauna részét képezik.

Sár József, rovarszakértő
Fotó: Bors

A rovarszakértő tudomása szerint a csipkéspoloska elsősorban a tölgyesekben okoz jelentős károkat: a növényi nedvek kiszívására teremtett, úgynevezett

szipókás szájszervükkel a leveleket támadják meg, amik lakmározásuk nyomán teljesen elszáradnak.

– Egyes fajok esetében ezen szerv olyan erős, hogy ragadozó életmódot folytatva állatokat, jellemzően persze bogarakat ejtenek el, de akárcsak a kizárólag vérrel táplálkozó ágyi poloskák, az embert is megmarhatják – emlékeztetett az entomológus.

A jó hír, hogy a csipkéspoloska ugyan csíphet, haraphat, de nem szív vért

mindössze az emberi bőrön található izzadságcseppekből enyhítené szomjúságát. Rossz viszont, hogy az őshonos fajokkal ellentétben ezek a rovarok korábban nem voltak szerves részei a hazai táplálékláncnak, így természetes ellenségük sincs.

Büdös és csíp is
Fotó: Bors

Bőrpír ugyan keletkezhet egy elvakart szúrás nyomán, ezek az állatok azonban nem terjesztenek semmilyen fertőzést, lévén csak a növényeken élősködnek

– jegyezte meg Sár József.

A csipkéspoloska tehát egészségünkre nézve nem jelent veszélyt, amennyiben azonban elszaporodnának egy adott területen, a növények védelmében célszerű rovarirtó szakemberek segítségét kérni a velük való harcban.

Címkék#poloska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában