félreértés az egész

2021.03.31. 09:12

A mikrobiológus tisztázta, a maszkokon található apró férgek nem veszélyesek

Utánajártunk az igazságnak az interneten keringő videók kapcsán.

Forrás: Shutterstock

Az internetes közösségi oldalakon és a videómegosztó portálokon folyamatosan terjednek videók, amelyek a maszk anyagán és annak felületén felfedezett apró, szürke férgeket ábrázolnak, melyek főleg víz hatására bukkannak fel.

A zaol.hu szerette volna elejét venni a találgatásoknak és a hamis információknak, ezért utánajártak az igazságnak. Ebben a Zala Megyei Szent Rafael Kórház kilinikai mikrobiológusa, dr. Felső Péter volt a segítségükre.

Leszögezte: könnyen előfordulhat, hogy a felvételeken látható férgek kisebb rovaroktól származnak, ám vizsgálat nélkül lehetetlen megmondani.

Az a baj, hogy ezek a maszkok nem sterilek, mint ahogy bármilyen szövet és ruha sem

– fogalmazott a kilinikai mikrobiológus.

Természetesen az arcmaszkok nem abból a célból készültek, hogy sterilek legyenek, hanem, hogy a vírust terjesztő aerosol cseppeket távol tartsa. Ha valóban vannak ezekben apró férgek, az lehet bármilyen rovar miatt is. Ha ezeket ugyanilyen módszerrel keresnénk, megtalálnánk a ruháink szövetszálai között is.

Dr. Felső Péter

Határozottan kijelenthető: senki nem fertőzi szándékosan az embereket férgekkel.

Dr. Felső Péter hozzátette: ráadásul ezen az éghajlaton nagyon kevés olyan féreg található, amely képes az embert megbetegíteni.

A nálunk esetleges patogén férgek széklettel való szennyeződéssel terjedhetnek, például abban az esetben, ha ha valaki terjesztő és a végbelét követően a szájához nyúl vagy más eszközt érint meg. Így is kizárólag a petéket terjesztheti! És itt a fontos lényeg, hogy ezen az éghajlaton az emberpatogén férgek esetében a hordozó legyen ember vagy állat, nem kifejlett férget ürít, hanem petét és azzal fertőződik meg a személy. Ebből a petéből az ember bélrendszerében alakul ki a féreg.

Felhívta a figyelmet arra is: felesleges fertőtleníteni az arcmaszkokat. Ráadásul, például ha beáztatjuk alkoholba ezeket, akkor már nem fejt ki olyan szűrőhatást, mint amilyennel szeretnénk távol tartani a vírusokat.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában