tovább szólhat a Gyöngyhajú lány

2021.01.12. 06:40

Kóbor János meggondolta magát: Benkőék halála után is folytatná az Omega

Kóbor János két hónapja még úgy érezte, hogy az Omegát megölte a koronavírus. Most úgy tűnik, nem hagyja abba a zenélést a legendás banda.

Forrás: MTVA / Bors

Mi is lehet rosszabb egy zenekar életében, mint amikor egy hat évtizednyi közös menetelés egyszer csak megtorpan, s hirtelen két zenésztárs, barát, szinte családtag örökre távozik a csapatból? A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar rockegyüttes, az Omega életében nemrég eljött ez a pont, s tavaly november 18-án az együttes a legendás billentyűsét, Benkő Lászlót, majd három nappal később a korábban kivált basszusgitárosát, Mihály Tamást veszítette el. A zenekarnak még nem volt ideje felocsúdni a gyászból, mégis hamarosan dönteniük kell: hogy folytassák-e az Omega történetét vagy véget érjen – írja a Bors.

Úgy tűnt a zenekar még a két legenda halála előtt meghozta a fájó döntés, amiről Kóbor János így beszélt novemberben a Ripostnak:

– A sorsunk megpecsételődött, az Omegát végleg megölte a koronavírus. Már nyáron is nagyon tartottam ettől a második hullámtól, sajnos az aggodalmam nem volt alaptalan. A mi esetünkben azért rosszabbak a dolgok, mert egy hatvan­éves zenekarról van szó, bőven hetven év feletti tagokkal. Egy év nekünk már nem ugyanaz, mint egy fiatalabb művésznek...

Kóbor János, Omega együttes énekese
Fotó: Kallus György

Ám most, két hónappal a nyilatkozata után mégis megcsillant a remény a folytatásra. A 77 éves énekes először a Fókusz kamerája előtt, el-elcsukló hangon beszélt a folytatás-befejezés nagy dilemmájáról, aminek miértjét a Borsnak részletezte is.

„Ez most nagyon nehéz, és ha van bármi ”szerencse„ is ebben a járvány sújtotta helyzetben, akkor az az, hogy nem rögtön kell erről döntenünk, van egy kis időnk ezt átgondolni. A Benkő Lacival sokat beszélgettünk arról, hogyha bármi történne valamelyikünkkel, attól még szeretnénk, ha az Omega tovább élne. A szavai ma is itt csengenek a fülemben...”

– árulta el az énekes, aki kitért arra is, hogy barátja végakaratán kívül az együttesnek egyébként még komoly kötelezettségei vannak.

„Még teljes volt a csapat, amikor leszerződtünk azokra a koncertekre, amiket a járvány miatt el kellett halasztanunk. Azóta ketten távoztak, ami ma is felfoghatatlan, de

ott van a mi hű közönségünk, akiket nem akarnánk cserbenhagyni. Azt gondolom, ha ők még úgy akarják és szükségük van ránk, nem dönthetünk negatív irányba és így a barátaink emlékét is továbbvisszük és éltetjük.„

– jelentette ki Kóbor, akinek szavaiból egyértelműen kicseng, hogy ő a lelke mélyén a folytatásra vágyik, s nincs ezzel egyedül, Benkő László fia is az Omega tovább működését támogatja.

”Tudom, hogy édesapám azt akarná, hogy az Omega tovább működjön, ameddig csak lehet. Az ő mottójuk ugyanis az „életfogytig rock'n'roll”! Az Omega egy ország zenekara, amit nem lehet csak úgy befejezni, főleg ha még vannak akiknek a lelkében ott van az erő és vinnék tovább a dalokat, az emlékeket.„

– vélekedett lapunknak Benkő Balázs, aki bár tudja, nem mindenki gondolkodik ugyanúgy a folytatásról, ő szeretné, ha édesapja kívánsága teljesülne, s a tiszteletére még csápolhatna nagykoncerten.

Mihály Tamás öccse, Mihály György a Fókuszban úgy fogalmazott, ő pont úgy érez, ahogy Presser Gábor az LGT-ről Somló Tamás távozásakor, hogy Benkő László és a testvére halálával véget ért az Omega, s ha az együttes maradék három tagja közül az egyik lenne, biztosan azt mondaná: itt hagyjuk abba, nélkülük nem érdemes. Tegnap délután a Bors is elérte Mihály Tamás testvérét.

”Nem az én tisztem megmondani, mi legyen az Omegával. Mindenki máshogy gondolkodik. Én jelenleg a bátyámat gyászolom, mert bár azt hittem, hogy jóban vagyok a halállal és mindenre fel vagyok készülve, kiderült, hogy erre nem voltam„

– mondta szűkszavúan a lapnak Mihály György.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában