Ország-világ

2020.12.02. 05:45

Kiderült: ekkor tetőzhet itthon a járvány a kutatók szerint

Az amerikai modell szerint január 11-e után csökkenhet a napi halálesetek száma száz fő alá.

A picture is taken on April 30 2020 shows medical staff wearing personal protective equipment (PPE) as they prepare to take samples to test for the novel coronavirus at the Flor Ferenc Hospital of Kistarcsa, about 30 km east of the Hungarian capital Budapest amid the novel coronavirus COVID-19 pandemic. (Photo by KAROLY ARVAI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Árvai Károly

A Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatásával létrejött, egészségügyi trendek modellezésével foglalkozó kutatóintézet az egyes országok statisztikái és járványügyi intézkedései alapján határozza meg, hogy az adott területen mikor tetőzhet, majd csökkenhet a fertőzöttek és halálesetek száma.

Az amerikia kutatók a modellt Magyarországra is elkészítették. Ez alapján

a számítás alapján, hazánkban a járvány december 8-9-én éri el a csúcspontját napi 178 áldozattal.

Ezután kis mértékben, de folyamatos csökkenés várható a fertőzöttek és halálesetek számában.

Az áldozatok száma azonban csak január 11-e után csökken száz alá, és még február végén is 50 felett lesz a számuk.

Az előrejelzés szerint év végig 9200-an, február végéig pedig 14 ezren fognak meghalni a vírus következtében – írja a Metropol.

Egy októberben megjelent, szintén amerikai kutatás is hasonló eredményeket mutatott. Ők december a 8. és 12. közötti szakaszra tették az áldozatok számának tetőzését 200 feletti napi halálesettel.

Fotó: Shutterstock
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!