Ország-világ

2020.11.19. 08:10

Halála előtt 3 napja nem volt már magánál Benkő László

Szerdán reggel drámai hírre ébredt az ország: elhunyt Benkő László. Az Omega alapítója régóta betegeskedett, az elmúlt években rengetegszer volt kórházban, több életmentő műtéten esett át, mégis optimista maradt.

Forrás: Ripost

Fotó: Schumy Csaba /DFP.hu

2017-ben májrákot diagnosztizáltak nála, amit időben sikerült elkapni, még az év novemberében megoperálták a zenészt. Ezután jó ideig tünetmentes volt, aztán váratlanul viszketni kezdett a sípcsontja.

Kiderült, hogy – a korábbi betegsége miatt – a bőrén rákos elváltozások alakultak ki, amit szintén azonnal műteni kellett. Ekkor már elindult a lavina, hiszen a rengeteg gyógyszer annyira megviselte a szervezetét, hogy az év elején bevérzett a torka és a gyomra. Ismét műteni kellett. Ezután egy ideig jobban érezte magát, de júliusban, a születésnapján fulladozni kezdett. A gyógyszerek és a kezelések mellékhatása miatt bevizesedett, az elmúlt hónapokban többször is le kellett szívni a folyadékot a tüdejéből.

Mint kiderült, két hete is emiatt volt kórházban, ahol egy mellkas-CT kimutatta, a vártnál is nagyobb a baj, visszatért a rák!

Az utóbbi hónapokban azonban már nemcsak az egészségi állapota romlott. Lelkileg is egyre nehezebben viselte a betegségét, amire ráerősített a koronavírus miatti bezártság.

Kóbor János az Omega frontembere a Ripostnak elmondta, bár reménykedtek a csodában, legbelül tudták, hogy most a legrosszabb is bekövetkezhet.

„Amikor múlt héten Laci bekerült a kórházba, sejtettük, hogy nagy a baj, éreztük, hogy ez a helyzet most más, mint korábban volt. Mindig összeszedte magát és küzdött. Legbelül bizakodtunk, hogy meg tudják menteni az orvosok, de aztán kiderült, hogy a rák drasztikus módon elhatalmasodott a szervezetében, és durva áttét alakult ki a tüdején. Végül ez vitte el” – mondta elcsukló hangon Kóbor János, aki szerint barátja tudta, hogy hamarosan véget ér az utazás.

„Ha azt kérdi tőlem, hogy Laci tudta-e, hogy meg fog halni, a válaszom, igen. Tudta, hogy már nem fog kijönni a kórházból. Az utóbbi két hétben nem nagyon fogta fel a történéseket, de a halála előtti három napban egyáltalán nem volt már magánál. Nem érzett semmit, csak elment” – mondta Kóbor János, akinek még időre van szüksége, hogy felfogja, örökre elvesztette a barátját.

Az új Omega-lemezt és a könyve megjelenését már nem érhette meg

Benkő László a betegsége végén már csak rövid távú célokat tűzött ki maga elé, de azok elérése és megvalósulása tartotta benne a lelket. Ilyen volt az új Omega-lemez és az életéről szóló könyv megjelenése is, ami épp két nap múlva lesz elérhető a közönség számára.

„Azt, hogy koncert jó ideig nem lesz, azt tudomásul vette, most azt várta a legjobban, hogy mikor jön ki az új lemezanyag... És milyen a sors, épp tegnap érkeztek meg a CD-k, be akartuk vinni neki a kórházba, de már nem sikerült” – tette hozzá Kóbor.

Méltóképpen akarják eltemetni

A koronavírus-járvány miatt a zenész temetése vélhetően rendhagyó lesz. A járványügyi intézkedések miatt ugyanis a temetéseken maximum ötven fő vehet részt, Benkő László szerettei, barátai és tisztelői azonban ennél jóval többen vannak, és vélhetően a rajongók is szeretnénk elbúcsúzni a kedvencüktől.

„Egyelőre még túl nagy a megrázkódtatás, nem jutottunk el odáig, hogy ezen gondolkozzunk. Az viszont biztos, hogy méltóképpen szeretnénk majd megemlékezni Laciról” – mondta el a Ripostnak Kóbor János.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!