interjú

2019.10.10. 14:00

Barta Sylvia fentről kapja a pozitív energiát

Egy szerencsétlen baki miatt kicsit késve érkezem a megbeszélt találkozóra. Mosolya, bája, derűje, kedvessége és természetessége azonnal elvarázsol. Barta Sylvia, a TV2 időjósa egy időre eltűnt a szemünk elől, de tavaly október óta szerencsére ismét láthatjuk őt a képernyőn. A kétgyermekes édesanya a televíziózás mellett sikeres zumba- és aerobikoktatóként mozgásra buzdítja a közönséget. Tarnóczy Orsolya interjúja a Vasárnap Reggelből.

Tarnóczy Orsolya

Forrás: MW

Pörgős napjai vannak?

Általában, de ez mai különösen az. Szeretem ha le vagyok terhelve. A hozzám hasonló kétgyermekes anyukák életét élem, nem unatkozom. Minden órám percre pontosan be van osztva. Kicsit fáradt vagyok, hiszen hajnali kettőkor feküdtem le és ötkor már kelnem kellett.

Miért volt fent ilyen sokáig?

Készültem a heti zumba órámra, de éjjel valami miatt egyszerűen elszálltak a zenéim. A barátnőm segített megoldani ezt a kis malőrt, így egy bombasztikus órát tudtam tartani a vendégeimnek.

Úgy repül az idő, a lányai már igazi kamaszok.

Néha én se hiszem el, milyen gyorsan telik az idő. Most pont ebbe a nehéz korba léptek, előfordul, hogy becsapják előttem az ajtót, de tudom, hogy ez az időszak ezzel jár. Szerencsére mindenben partnerek, hihetetlenül jó köztünk a kapcsolat. Büszke vagyok arra, hogy egy igazán kiegyensúlyozott családi légkörben nőhetnek fel.

 

Fotó: MW

 

Ha jól tudom, akkor a férjével nemrégiben ünnepelték 18. házassági évfordulójukat. Hol töltötték ezt a jeles napot?

Meghitten és csendesen ünnepeltük. Minden nap örülünk és hálát adunk az égnek, hogy egymás mellé sodort minket a sors. Jó alapokra építettük a házasságunkat, ezért is működik ilyen hosszú ideje.

Hol találkoztak?

Egy különleges autóbemutatón a Vajdahunyad váránál. Az eseményre egy barátommal mentem el motorral. A történet pikantériája, hogy míg mindenki kisestélyiben és elegáns öltönyben jelent meg, addig én motoros szerelésben vonultam végig a vörös szőnyegen, ahol nem kis feltűnést keltettem. Itt találkoztam a férjemmel, aki a humorával azonnal levett a lábamról.

A humor megédesíti a szürke hétköznapokat.

Nevetés nélkül az élet semmit sem ér.

Különlegesen ragyog, szemében mosoly szikrázik.

A környezetemben gyakran mondják, hogy mellettem jókedvűek lesznek és hihetetlen energiákat tudok megmozgatni.

Honnan töltekezik?

A családomból. Tudom és hiszem, hogy fentről kapom ezt a sok pozitív energiát, amit igyekszek a környezetemnek is továbbadni. Persze nekem is vannak nagyon elkeseredett pillanataim, de ilyenkor felállok, megrázom magam és megyek tovább.

Mikor derült ki, hogy autoimmun betegsége van?

A lányok születése után, olyan fájdalmak gyötörtek, hogy gyakorlatilag még egy tollat se tudtam megfogni, vagy felvágni egy szelet húst, befűzni a cipőmet. Éjszaka pedig, amikor végre pihenhettem volna, a fájdalmak miatt képtelen voltam rá. Ez egy borzalmas állapot volt, főleg egy olyan örökmozgó embernek, mint amilyen én vagyok. Rengeteg orvosnál megfordultam, mire Debrecenben rájöttek, hogy honnan eredeztethető ez a probléma. Kiderült, hogy arthritis nevű autoimmun betegségem van. Nehéz évekeket éltem meg, de a gyógyszeres kezeléssel és odafigyeléssel jobban lettem. Ez a betegség sok mindenben megerősített, és bizonyos tekintetben helyes útra terelt.

Ebből a betegségből fel lehet épülni?

Kigyógyulni nem lehet, de gyógyszeres kezeléssel, mozgással és életmódbeli változtatással kezelhető. Szerencsére jelenleg tünetmentes vagyok. Ez a probléma kijöhet gyerekkorban, de akár tinédzser korban is, amikor hormonváltozás történik, illetve a nőknél szülés után. Évekig az Arthritis Alapítvány nagykövete voltam, ezt a felkérést azért vállaltam el, hogy az emberek többet tudhassam meg, erről a fiatalokat is egyre inkább érintő betegségről. Míg a cukorbetegséről és az infarktusról nagyon sok szó esik, addig erről a problémáról szinte alig hallani valami.

A betegség olyannyira megváltoztatta az életét, hogy zumba- és aerobikoktató lett.

Sok mindent átértékeltem az életemben, végül több tanfolyamot elvégeztem, zumba- és aerobikoktató lettem. Heti háromszor tartok órát a tizenkettedik kerületben a Jókai Klubban. Több órát is tarthatnék, de a mértékletesség híve vagyok. Úgy gondolom, hogy ez az az óraszám, amit hosszútávon tudok csinálni. Az évek alatt egy hihetetlen jó közösség alakult ki, olyanok vagyunk, mint egy igazi család.

Fotó: MW

Tizenöt év kihagyás után, tavaly októberben tért vissza a képernyőre. Miért vár vele ennyit?

Egyáltalán nem gondoltam, hogy egyszer még televíziózni fogok. Sokan kérdezték, hogy van-e élet a televíziózás után? Az évek során találtam egy másik utat, édesanyaként és zumba- és aerobikoktatóként kiteljesedtem. Nagyon hálás vagyok a férjemnek azért, hogy a lányokkal otthon maradhattam és nem kellett rögtön visszamennem dolgozni. De amikor tavaly októberben megkerestek azzal, hogy lenne-e kedvem ismét időjárást vezetni, egyszerűen nem tudtam nemet mondani. Ez a felkérés megdobogtatta a szívemet.

Visszatér oda, ahonnan annak idején elindult.

Pontosan. A kereskedelmi tévék indulásakor kerültem a TV2-höz. Csodálatos érzés volt belépni abba a stúdióba, ahonnan elindultam és aminek az országos ismeretséget köszönhettem.

A lányai milyen pályáról álmodoznak?

Érdekes módon a kisebbiknek már határozott elképzelése van arról mit szeretne csinálni. Azt mondta, hogy plasztika sebész akar lenni, az ötletet nem tudom honnan vette, hiszen az édesapja közgazdász és a családban egyáltalán nincs orvos. A nagyobbik lányom táncos karrierről álmodik, tavaly három hétre Amerikába utazott, ahol egy táborban volt. Nagyon sokoldalú és színes egyéniség.

A televíziózás egyikőjüket se mozgatta meg?

Egyiket se érdekli a televíziózás, de emiatt nem vagyok elkeseredve. Nekem az a fontos, hogy boldogok legyenek.

Nyílt titok, hogy Kudlik Júlia az egyik példaképe. Találkoztak?

Sajnos soha nem találkoztunk, de legendás partnerével Antal Imrével a százhalombattai televíziónál vezettem műsort, még a pályám kezdetén. Ott tanultam meg a szakma csínját-binját. Olyan fantasztikus tanpálya volt, hogy szavakkal nehéz leírni.

Milyen ember volt Antal Imre?

Zseniális ember volt, remek humorérzékkel megáldva. Mindenben megtalálta a viccet.

Azt olvastam, hogy edzőként sérült gyerekekkel is foglalkozik.

Egy gyermekotthonban vak, látássérült, halmozottan sérült és mozgássérült, kerekesszékes fiataloknak és gyerekeknek tartok zumba órákat. Egy évben kétszer gálaműsort szervezünk. Az ünnepekre mindig gyűjtést szervezünk. Nagyszerű emberek járnak hozzám, akikkel jó együtt lenni. Rengeteg kedvességet és szeretett kapok tőlük. Az ember az ő erőfeszítéseiken keresztül átértékeli a dolgait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában