Hangadó

2007.04.01. 16:23

Zenevonal VIII. A zene szerelmese - Dj Afus

Nagy Tibor, művésznevén Dj Afus már elég fiatalon Kecskemét zenei életének egyik meghatározó szereplőjévé vált. A diszkózás melletta szegedi egyetem jogi karára jár, így lehet, hogy pár éven belül már Dr Afus integet vissza a diszkós pultból a közönségre.

Karagics Ildikó

– Mit jelent a művészneved? Fontos, hogy ki milyen nevet választ magának?
– A nevem egy családi becenévből származik, az öcsém találta ki, mikor pici volt, a Tibust ő Afusnak mondta, innen származik a nevem, a Dj Afus. De nem feltétlen kell mindenkinek új nevet kitalálnia. Sokan a vezetéknevüket használják, úgy, mint a Hamvai, vagy Kincses Szabi barátom. Annyi csupán a lényege a névnek, hogy ez alapján fel lehet ismerni a dj-ket. "Nagy"-ból meg elég sok van, így maradt az Afus név.

– Akkor tehát a név kötelez?
– Általában igen. Ha már valakinek ismerik a nevét, az alapján be lehet azonosítani, őt is, és a zenei stílusát. Így ha valaki egy plakáton vagy újságban, meglát egy nevet, akkor tudja, hogy ki az illetÕ, mivel foglakozik, jelen esetben hogy milyen dj. De olykor negatív oldala is van annak, ha ismerik a neved.

– Például? Neked származott már hátrányod abból, hogy ismerik a Dj Afus nevet?
– Eddig még különösebb problémám nem származott belőle, eltekintve egy a közelmúltban történt eseménytől, mert akkor csorba esett a nevemen. Egy megyei napilap (PetÕfi Népe) lehozott egy cikket (2007. 03. 07), melyben az adathalászokról és a cd hamisítókról esett szó. A képillusztráción, ami a cikkhez készült, az én nevemmel ellátott cd is szerepelt. Ez azért kellemetlen, mert a beleegyezésem nélkül használták fel a nevemmel ellátott cd-t, így az akkori szövegkörnyezetben félreérthetÕ volt a fotó. Rengeteg kellemetlenségem származott belÕle, hiszen ha arról olvas valaki, hogy hogyan hamisítják a cd-ket, és ott szerepel egy cd a képen, amin Dj Afus felirat van, könnyen gondolhatnak rólam olyan valótlan dolgokat, amihez egyébként semmi közöm sincs. Sem a kalózkodáshoz, sem pedig az illegális cd használathoz nincs közöm, legálisan használok minden adathordozót.

– Te honnan szerzed be a legújabb zenéket?
– Sajnos egyetemistaként nem tehetem meg, hogy minden új megjelenést bakeliten vegyek meg. Azokat a zenéket, amelyeket nem tudok megvenni bakeliten, cd-ről játszom le, melyek használatért pedig fizetek.

- Ha tehát jól értem, külön kell fizetned azért, hogy cd-ről zenélhess?
– Így van. Ahhoz, hogy én egy buliban cd-ről zenélhessek, jogdíjat kell fizetnem a Mahasz-nak. Így válik az egész teljesen törvényessé, és legálissá.

- Ezt ellenőrzi valaki?
– Persze, bármikor kaphatunk egy este folyamán egy diszkós ellenőrzést. Ilyenkor fel kell mutatni a dj vizsgát igazoló nyomtatványt, illetve megvizsgálják, milyen adathordozóról játszunk, és az legális e. Ekkor kell igazolni, hogy az írott cd használata jogos.

- Te mikor szerezted a diszkós vizsgádat?
– 2002- ben vizsgáztam le. Előtte sokat gyakoroltam otthon, és a hétvégéket azzal töltöttem, hogy álltam a diszkós pultban, többek között Freddy Boy és Kincses Szabi mellett, és figyeltem, hogyan játszanak. Sokat segítettek nekem abban, hogyan kell felépíteni egy bulit, miként lehet hatalmas hangulatot csinálni egész este.

- Elég sokat hallunk arról, hogy nagyon telített ez a szakma, mégis hogyan lehet kitűnni és talpon maradni?
– Nagyon sokat kell dolgozni azért, hogy megismerjenek, tudják ki vagy, milyen zenét játszol, mitől vagy több, vagy éppen jobb mint mások. Sokat számít még az is, hogy milyen kapcsolataid vannak, és mennyire vagy megbízható.

– Mit értesz az alatt, hogy többnek vagy jobbnak lenni?
– Úgy gondolom, hogy a diszkózás technikai részét elsajátítani nem nehéz, kis gyakorlással bárki megtanulhat két zenét összemixelni. De hangulatot csinálni, érezni, hogy mikor mire van szüksége a közönségnek, a számukra épp legmegfelelőbb zenéket lejátszani úgy, hogy abban benne legyen az egyéniségem is, már sokkal nehezebb feladat.

– Mindíg követni kell az aktuális zenei divatirányzatot?
– Nem teljesen, mert akkor egyrészt ugyanazt hallgatnánk egy buliban, mint ami a rádióban szól, másrészt pedig elveszne a dj saját stílusa. Nagyon széles a friss zenék palettája, ezek közül kell kiválasztani azokat a zenéket, melyek tükrözik a stílusomat, és amellett slágergyanús zenék is. A sláger zenékből is több féle verzió jelenik meg, kiválasztom azt, ami szerintem a legjobb, így válhatnak kicsit egyedivé, a média által agyonjátszott zenék is.

- Mire lehet számítani, ha egy olyan buliba akarunk elmenni, ahol te zenélsz? Te milyen dj vagy?
– Természetesen a legjobbra lehet számítani:) Viccet félre téve, nehéz megmondani, de azt hiszem, sláger diszkós vagyok leginkább. Nem könnyű és talán nem is szerencsés minden esetben bekategorizálni a lemezlovasokat. Sokan vagyunk, akik több stílusban játszunk, de nálam az aktuális slágerek a meghatározóak. Komoly feladatot jelent összehangolni a saját zenei stílusomat, egyéniségemet azzal, amit a piac diktál.

- Mi az, ami megfogott ebben a szakmában, és a továbbiakban is inspirál?
– Először is a zene szeretete az, ami megfogott engem. Ez egyfajta művészet, egy szórakoztatóipari ágazat. Szeretem látni az embereken, hogy jól érzik magukat, és ezt az örömet a zene által én nyújtom nekik. Olyan ez, mint a színház, játszol, a közönségért élsz, majd mikor vége az előadásnak, meghajolsz, és taps, amit a végén kapsz újra hitet ad neked, hogy érdemes ezt csinálni. Valami ilyesmi érzés inspirál újra és újra.

– Van valamilyen célod vagy terved a diszkós szakmában?
– Természetesen van, szeretném, ha országos hírnevet tudnék szerezni, és a közeljövőben saját zenét is szeretnék.

– Hogyan válhat valaki országos hírnevűvé? Te mit teszel ennek elérésért?
– Mindenki másképp éri el a sikereit, van, akit felfedeznek, vagy nagyon szerencsés esetleg jók a kapcsolatai. Nem lehet általánosítani. Nekem van egy tervem, illetve tervünk arra, hogy minél többen ismerjenek meg, de ez még egyenlőre titok. Annyit azonban elárulok, hogy valami teljesen új és egyedi produkcióra készülünk...

Karagics Ildikó -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!