Gazdaság

2016.10.15. 14:42

Novemberben pályázhatnak, kik korábban lemaradtak

A jövő hónaptól pályázhatnak a mezőgazdálkodók arra az összesen 40 milliárd forintra, amit pótlólag juttat a kormány az agrár-környezetgazdálkodási (AKG) programban résztvevőknek.

Miklay Jenő

Erről dr. Viski József a miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára tájékoztatta a gazdákat október elején Orgoványon.
Az elsőként meghirdetett AKG pályáztatásban rendelkezésre bocsátott 159 milliárd forint túl kevésnek bizonyult az igényekhez képest. Országosan 450 milliárdra pályáztak az aktív mezőgazdasági termelők. A forráshiány miatt sok kérelmet utasítottak el, főleg a szőlő- és gyümölcstermesztők, az állattenyésztők maradtak hoppon. Egyes térségekben, például Bács-Kiskun megyében az átlagosnál több volt a sikertelen pályázat. Ezért döntött úgy a főhatóság: mintegy 40 milliárd forint forrásból juttatnak a korábban lemaradtaknak, figyelemmel a Bács-Kiskun megyeiekre is, a környezetgazdálkodási szempontú gazdálkodás megvalósításához.
A helyettes államtitkár jelezte továbbá: A korábbi pályázási követelményekhez képest az új pályázatban a nitrát-érzékeny területi besorolás kisebb súllyal esik majd latba. Ugyanakkor a szántókkal rendelkező pályázók igényének vizsgálatakor a nagyobb állattartók előnyben lesznek és az úgynevezett horizontális ültetvények esetében is új feltételekkel kell számolni.

A tájékoztatón elhangzott: Az új AKG pályázatra november 2. és december 2. között nyújthatók be az igények és az ősz folyamán más célú források is nyílnak a mezőgazdálkodók számára. Ilyen lesz a kertészeti gépek beszerzéséhez, a fiatal gazdálkodók indulásához nyújtandó támogatás, továbbá a nem mezőgazdasági tevékenységek indítására és fejlesztésére is lehet pénzre pályázni.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!