Gazdaság

2016.08.11. 11:41

Hiába kisebb az áfa, drágább a sertéshús

A sertés tőkehús áfájának év eleji csökkentése óta háromszor is emelkedett a disznóhús ára: ismét nem találnak a vásárlók malachúst ezer forint alatti kilóáron az üzletekben. A nagyobb akciókat pedig csak a multicégek engedhetik meg maguknak.

Koós Kata

A sertés tőkehúsok áfájának év eleji mérséklésével a tavaszi időszakban még 800-900 forintos áron juthattunk hozzá egy kilogramm sertéshúshoz. Néhány hónap elteltével azonban az árak elkezdtek emelkedni, és manapság azt tapasztalhatjuk, hogy ezer forint alatt már akciósan sem tudunk vásárolni egy kiló combot vagy lapockát.

– Egyáltalán nem vagyok megelégedve a sertéshúsok árával. Éppen a napokban tanakodtunk a férjemmel, hogy mitől drágulhatott ennyire a disznóhús az év elejéhez képest. A zsír ára is sokat emelkedett – mondta Szőke Marianna, miközben a kecskeméti piacon intézte bevásárlását tegnap, kora reggel. – Elképzelhetőnek tartom, hogy a konkurencia felelős az áremelkedésért. A sertés olcsóbb lett, ennek következtében a baromfi, gondolom, nem fogyott. Hiszen bolond lenne bárki csirkét vásárolni, ha a disznóhús olcsóbb – tette hozzá.

A januári áfacsökkentés óta a sertés tőkehúsok ára körülbelül háromszor emelkedett – tájékoztatott Hárfay József, a Derekegyházi Sertésvágó és Húsfeldolgozó Üzem kecskeméti mintaboltját üzemeltető Brillir Kft. üzletvezetője. – Az év elején még 290 forint környékén volt az élő sertés ára, mely napjainkban 430 forint körül mozog. Szerintem az áremelkedés legfőbb oka, hogy kevés a sertés hazánkban. Míg év elején napi 100 állatot vágtunk a vágóhídon, ma már csak körülbelül a felét – fogalmazott. Kifejtette: egyedül a multicégeknek van lehetőségük nagyobb akciókra. – A multik megtehetik, hogy áron alul adják a sertéshúst, hiszen amennyit buknak rajta, azt a pénzt megkeresik a mosóporon vagy egyéb termékeken – közölte a húsmintabolt üzletvezetője.

Hárfay József tapasztalatai alapján a vevők nagyon ritkán reklamálnak az árak miatt. – Természetesen a hónap eleje mindig sűrűbb, hiszen akkor kapják az emberek a fizetéseket és a nyugdíjakat. Egyébként a nyári szezon alapvetően csendesebb: egyrészt a szabadságolások miatt, másrészt pedig a nagy melegben nem is úgy eszünk. A disznóhúsnál ilyenkor jobban kívánjuk a könnyebb ételeket, mint a saláta vagy a tészta – fogalmazott.

Rossz időpontban csökkent az áfa?

Egy másik, kecskeméti hentesüzlet vezetője szerint az áfacsökkentés ellenére várható volt a gyors áremelkedés. – Akkor vitték le az áfát, mikor az élő sertés ára nem érte el a 300 forintot: ennyiből nem lehet egy disznót felnevelni. Ha ennyiért tudják az állatot eladni, egyszerűen nem érdemes sertést tartani. Akkoriban a gazdák 8-10 ezer forintot buktak egy állaton. Akkor kellett volna áfát csökkenteni, mikor 400-500 forint körül van a sertés ára, mert akkor egy kis nyeresége is van a gazdáknak. Sejthető volt, hogy a nagy árzuhanás nem fog sokáig tartani – közölte a neve elhallgatását kérő üzletvezető.  

Koós Kata -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!