Gazdaság

2015.11.18. 15:36

Illegális szeszfőzdét számoltak fel Kecskeméten

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei illegális szeszüzemet számoltak fel Kecskeméten. A telephelyen megközelítőleg 99.000 liter alkoholterméket, 11.000 liter izocukrot és azok gyártásához használt berendezéseket találtak, melyeket lefoglaltak, az ügyben eljárást indítottak.

baon.hu

A NAV pénzügyőrei jövedéki ellenőrzést tartottak egy kecskeméti gazdasági társaság telephelyén. A járőrök érkezésekor a telephelyen - amely egykor szeszfőző üzemként működött - egy 4000 literes főzőüstben éppen „rotyogott” a cefre és zajlott a szeszlepárlás. A pénzügyőrök ekkor jobban szemügyre vették a berendezést és megállapították, hogy a főzőüst gőzszelepéről a hivatalos zárat eltávolították, valamint a finomító üst és finomító oszlop gőzszelepén elhelyezett hatósági zárat meglazították, így azt bármikor üzembe helyezhették. A „zavartalan működés” érdekben a főgáz-szelepét biztosító hivatalos zárat a szerkezettel együtt kiemelték és annak helyére egy fedőlemezt tettek.

Az üzemben talált üstök felfűtése gázzal történt, ezért a pénzügyőrök értesítették a gázszolgáltató társaság munkatársait, akik a helyszínre érkezve illegális gázelvezetést állapítottak meg.

A telephely átvizsgálása során a pénzügyőrök összesen 99.000 liter illegális alkoholterméket (alszesz, borseprő, bor, tiszta szesz, cefre, pálinka és egyéb ismeretlen eredetű alkoholtermék) és 11.000 liter izocukrot találtak.

Az előkerült alkoholterméket, berendezéseket a pénzügyőrök lefoglalták, a pénzügyi nyomozók az ellenőrzés során közreműködő magyar férfi ellen jövedékkel visszaélés elősegítés, valamint költségvetési csalás, míg a hivatalos zárak eltávolítása végett zártörés miatt eljárást indítottak. A büntetőeljárás mellett az ügyben minimum 87 millió forint jövedéki bírság kiszabása is várható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!