Gazdaság

2015.10.01. 15:01

Éjjel-nappal NAV

Szünet nélkül ellenőriztek a nyáron a NAV revizorai és pénzügyőrei. A csúcsszezon másfél hónapja alatt is akadtak gondok: még mindig gyakran elmarad a nyugtaadás, többször kihagynak a pénztárgépek, feketén alkalmazzák az idénymunkásokat és zugárusok rontják a tisztességes kereskedők piacát.

baon.hu

A nyári rendezvényeken, strandokon, éttermekben és a jó időben csúcsforgalmat bonyolító szolgáltatóknál nemcsak napközben, hanem akár az éjszakába nyúló programokon is felbukkantak a NAV munkatársai. Az országos akció, a fesztiválokra és a nyári szezonra jellemző eseményekre, szolgáltatásokra fókuszált. Régiónkban az adóhatóság revizorai által elvégzett csaknem 800 ellenőrzés mérlege alapján derült ki, hogy minden harmadik kereskedő illetve szolgáltató megpróbál valamilyen trükkel előnyhöz jutni a tisztességes vállalkozásokkal szemben. Nem ritka, hogy nemcsak a bevétel jelentős részét igyekeznek eltitkolni, sokan még adószámot sem váltanak ki, azaz mindenféle engedély és papír nélkül üzletelnek.

Az ellenőrök nemcsak a strandokon, piacokon, zöldségeseknél, palacsintázókban és lángossütőknél vizsgálódtak, hanem az interneten hirdetők gyakorlatát is ellenőrizték. Így találkoztak adószám nélküli kozmetikum-kereskedővel, kontár taxissal - írja a NAV közleményében.

Régiónkban kizárólag a számla- és nyugtaadást több mint négyszáz esetben ellenőrizték a revizorok, és ezekből az esetekből minden ötödikben bizonylat nélkül maradt a vásárló. Mintegy hetven vállalkozásnál ellenőrizték, hogy szabályosan alkalmazzák-e a dolgozókat és háromból két esetben kisebb-nagyobb mulasztásra derült fény. A legtöbb jogsértés az alkalmi munkára szegődött munkavállalók bejelentésében volt, sok helyen egyáltalán nem vagy csak késve, illetve a valósnál kevesebb munkaórára jelentették be a dolgozókat. A bírságok összege a 35 millió forintot is meghaladhatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!