Gazdaság

2015.04.17. 11:27

A korlátolt felelősség nem korlátlan lehetőség

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-alföldi régiójának revizorai egy, a közelmúltban befejeződött ellenőrzésen fülelték le azt a cégvezetőt, aki a társaság felszámolását megelőző napon 18 millió forint osztalékot fizetett ki, miközben több hitelezőnek, köztük a NAV-nak is jelentős összeggel tartozott.

baon.hu

A hitelezői érdekeket sértő osztalékfizetésre akkor került sor, mikor az ügyvezető már előre láthatta, hogy az osztalék kifizetése után a társaság az adótartozását már nem lesz képes megfizetni.
Az adóhivatal a bírósághoz fordult, mert szerinte a volt képviselő ügyvezetési feladatait nem a hitelezők érdekeinek elsődlegessége alapján látta el, ezáltal a társaság vagyona jelentősen csökkent, illetve a hitelezők követelésének kielégítését meghiúsította. A bíróság megállapította a volt vezető felelősségét, akit vagyoni biztosíték fizetésére kötelezett. Ebben az esetben ez azt jelentette, hogy a bíróság által megállapított összeg erejéig korlátlanul a magánvagyonával is felelt a cégvezető függetlenül attól, hogy a társaságban vezető tisztségviselőként vagy tagként a vagyoni felelőssége korlátozott volt.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján következetes a bírósági gyakorlat abban, hogy a volt képviselők korlátolt felelőssége áttörhető, amennyiben fizetésképtelenséggel fenyegető helyzetben az adótartozás megfizetése helyett kimentik a vállalkozás vagyonát. Hasonló estekben az „elveszett” iratanyag, vagy az adóhivatallal való együttműködés megtagadása sem célravezető, hisz a bíróság ilyenkor különösebb bizonyítás nélkül vélelmezi a hitelezői érdekek sérelmét - tájékoztatott a NAV.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!