Gazdaság

2014.07.15. 16:16

Szilva: értékéhez képest kevésbé népszerűsítik

A szilva sokféle változatban feldolgozható gyümölcs. Ad lekvárt, pálinkát, bort, aszalványt. Termesztési volumene Magyarországon a második helyen van az összes gyümölcs között. Mégis, értékéhez képest kevésbé népszerűsíti a gasztronómiai szakirodalom, mondhatjuk, háttérbe szorították.

Miklay Jenő

Nincs mögötte olyan erős szakmai kör sem, mint például a dinnye vagy a meggy esetében – hangzott el a múlt heti csemői szilva tanácskozáson.
Marosi Mihály és családja 25 éve fáradoznak a szilva meghonosításáért a csemői homokon. Figyelemre méltó eredményeket értek el a hozamokkal. Tapasztalataikat osztották meg a múlt pénteki termesztői fórumon.

Szó esett róla: a szilvás gazdaságok növényvédelmi technológiája meglehetősen komplikált. Például a növényvédő szerekhez külön engedély kell ahhoz, hogy szilvához felhasználják. A költségek miatt azonban sok termesztő inkább nem is kéri az engedélyt.  Akik pedig agrár-környezetgazdálkodási támogatással fenntartott gyümölcsöst gondoznak, miként a Marosi család, további korlátozásokat kell betartaniuk a vegyszerek használatában.

Marosi Mihály elmondta: komoly segítséget kap a termesztéshez a ceglédi gyümölcskutatótól, személy szerint pedig dr. Surányi Dezső akadémikustól. A kutatóintézet egyébként a csonthéjas gyümölcsök nemesítésével ért el évtizedeken át kiváló eredményeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!