Gazdaság

2014.07.16. 16:33

Májusban 28,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene

Májusban 28,7 százalékkal nőtt az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest mind a kiigazítatlan, mind a munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint, míg az év első öt hónapjában a termelés 27,8 százalékkal bővült 2013 azonos időszakához mérten - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.

MTI

Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a termelés volumene májusban 2,2 százalékkal magasabb volt az áprilisinál.
Az év ötödik hónapjában mindkét építményfőcsoport termelése emelkedett: az épületeké 17,0, az egyéb építményeké 40,4 százalékkal.

A tájékoztatás szerint az egyéb építmények jelentős növekedése, a korábbi hónapokhoz hasonlóan, az ország több területén folyó vasút-felújítási és útépítési munkák, valamint közműfejlesztések eredménye. A szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építése 7,0, az egyéb építményeké 2,1 százalékkal volt magasabb az egy hónappal korábbihoz viszonyítva.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése - májusban 15,3 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. Az egyéb építmények ágazat termelése 39,8 százalékkal emelkedett. Az építőipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 27,1 százalékkal nőtt 2013 májusához képest.

A 2014. májusban kötött új szerződések volumene 1,1 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések volumene 20,9 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződések volumene 13,2 százalékkal haladta meg az előző évit. A májusi bővülést útépítésekre, és -felújításokra, villamosvonal-építésre, továbbá közműépítésekre kötött nagy értékű szerződések eredményezték.

Az építőipari vállalkozások 2014. május végi szerződésállományának volumene 60,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 0,4 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 83,6 százalékkal magasabb volt, mint 2013 május végén - közölte a KSH.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!