Gazdaság

2014.01.03. 15:35

Aki nem igyekszik, saját pénzéért is fizet

Az egy éve bevezetett tranzakciós illeték nyomán szinte teljesen megszűnt az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége a lakossági bankszámlákról.

Popovics Zsuzsanna

Man using a ATM

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Ugyanakkor egy tavaly novembertől hatályos új rendeletet szerint, akik igénylik pénzintézetüknél, azok idén februártól ingyenesen vehetnek fel készpénzt a pénzintézeti fiókban vagy az automatákból. Ezt az igénylést minél előbb érdemes benyújtani, ugyanis a számlavezető pénzintézet csak az adott hónap 20-áig megtett nyilatkozatok esetében jogosult a következő hónapra megadni a költség- és díjmentességet. Aki időben nyilatkozik, havi két készpénzfelvételnél spórolhat, maximum százötvenezer forintig.

A kedvezmény kizárólag a fogyasztóknak jár. Az ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó kedvezményt csak egy fizetési számlához lehet igénybe venni, akkor is, ha egy fogyasztó több banknál több számlával rendelkezik. Ekkor meg kell választani azt a számlát, amelyre vonatkozóan igénybe szeretné venni az ingyenességet. A nyilatkozat megtételével a fogyasztó jogosulttá válik minden hónap első kettő alkalmával ingyenesen készpénzt felvenni akár a pénzintézet fiókjában személyesen, akár a bankautomatából.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!