Gazdaság

2013.08.21. 19:25

Az eső jót tett a szőlőnek

A nagy felvásárló cégek péntektől 110 forintos árral veszik a cserszegi fűszerest.

Barta Zsolt

Az utolsó pillanatban érkezett a lehűlés, mintegy 14 milliméternyi csapadék áztatta az ültetvényeinket - nyilatkozta Frittmann János a soltvadkerti hegyközség elnöke.

Az lenne az optimális, ha még 6-10 milliméternyi eső lehullana, s 2-3 három napig maradna a hűvösebb idő. Ez még sokat segítene a cserszegi fűszeresnek a fejlődésében. Ha nem térne vissza a sivatagi forróság, hanem 30 fok körül alakulna a hőmérséklet, de időnként egy-egy zápor frissítené a levegőt, akkor nagyon jó évet zárhatnának Soltvadkerten.

Addig azonban sokat alszik odakint a szőlő. A középérésű gyümölcsök ott, ahol megfelelő tápanyaggal erősítették az ültetvényeket, úgy tűnik szép termést hoznak. A becslések 80-90 mázsányi szőlőről szólnak hektáronként.

A nagy felvásárló cégek péntektől 110 forintos árral veszik a cserszegi fűszerest, igaz 17,1 mustfokú gyümölcsre igérik az említett árat kilónként. A vadkerti hegyközségi elnök szerint is 110-120 forint között alakul majd a felvásárlási ár. Az Irsai Olivér kilójáért 150-160 forintot is adtak hallomása szerint. A tapasztalatok szerint a korai illatos szőlőért adja a piac a legtöbbet, a későbbi érésűekért valamivel kevesebbet ajánlanak a felvásárlók. Az árak azonban bőven 100 forint felett alakulhatnak majd a következő hetekben. Ezek azonban az import bor árai, a szlovák és a cseh felvásárlók pénztárcái alapján némiképpen változhatnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!