Gazdaság

2013.08.21. 19:11

A határidő a hónap vége

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal online pénztárgépekre való átálláshoz kapcsolódó legfrissebb közleménye szerint az első ütem határideje: 2013. augusztus 31.

Sebestyén Hajnalka

– Ez tulajdonképpen a regisztrációs kód megigénylésére vonatkozó határidő – mondta Várkonyi Gábor, a kecskeméti POG Pénztárgép Kft. tulajdonosa.

Ha az adóalany igényelt online pénztárgép üzembe helyezéséhez szükséges kódot, de a gép megvásárlása és üzembe helyezése 2013. augusztus 31-ig nem történik meg, úgy az ezt követő időszakban is köteles nyugtaadási kötelezettségét pénztárgéppel teljesíteni, amely során továbbra is használhatja az elektronikus naplóval nem rendelkező pénztárgépét. Természetesen ezen túlmenően szükséges lesz az is, hogy az adóalany igényeinek és lehetőségeinek megfelelő online pénztárgépet beszerezze. Ezt, a NAV szóbeli tájékoztatása szerint, a forgalmazó által visszaigazolt megrendelővel igazolhatják a felhasználók.

– Fontos azonban, hogy a megrendelés leadása előtt körültekintően tájékozódjanak az érintettek a már engedélyezett online típusú pénztárgépekről. Annak érdekében, hogy csak ténylegesen engedélyezett géptípusra adják le a megrendelést. Az engedélyezett online géptípusokról a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján bárki tájékozódhat – hangsúlyozta a szakember.

A NAV közlemény új elemet is tartalmaz. A korábbiaktól eltérően: azoknak a pénztárgép használatra kötelezett adóalanyoknak, akiknek új tevékenység megkezdése miatt, vagy egyéb okból pénztárgépet kell beszerezniük, és 2013. augusztus 31-én nem rendelkeznek olyan rendeltetésszerű használatra alkalmas pénztárgéppel, amelyet 2013. december 31-ig használhatnak, igényelniük kell a NAV-tól a már említett üzembe helyezési kódot. Így mentesülnek az esetleges szankció alól. Amennyiben ezek az adózók 2013. augusztus 31. után bizonylatolási kötelezettségüknek – az online típusú pénztárgépük üzemeltetésének megkezdéséig – kézi kibocsátású nyugtával tesznek eleget, azt a NAV nem szankcionálja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!