Gazdaság

2013.07.10. 11:49

Gombára figyelnek a felvásárlók

Súlyos fuzárium fertőzést sejtenek a kalászosoknál a gabonakereskedők és a malmosok. A gazdák többsége szerint a gombabetegség híresztelése csak ürügy az árak letörésére.

Miklay Jenő

Somogyban a közel 12 ezer hektáron termesztett őszi árpa vágásával megkezdődött az aratás. A toponári Kapostáj Zrt. 52 hektáron termesztette a fontos növényt, hektáronként öt tonnás hozamot értek el, mely nagyjából megegyezik a tavalyi átlagterméssel. Szerdán befejezték az árpa vágását

Fotó: Lang Róbert

A Duna-Tisza közén a gazdaságok többségében ezekben a napokban látnak hozzá a búza betakarításához. Máskor ilyentájt a kereskedők és a malmosok sorra kötötték le a termést, ezzal szemben idén alig kapnak tőlük ajánlatot a gazdák.

– Majd csak a betakarítás végeztével derül ki, milyen állapotban van a kenyérgabona, tehát későbbre várható intenzívebb felvásárlás. Idén sajnos okkal tart mindenki attól, hogy a búza minőségét rontotta a fuzárium fertőzés. Ismereteim szerint ahol nem volt, vagy nem sikerült megoldani a kalászok virágzását megelőzően a növényvédelmet, ott  valóban komoly károkat okozott a gomba. Az erősen fertőzött gabonát eladni nem lehet még takarmányozásra sem, mert az állatoknál meddőséget okoz a fuzárium allergén toxinja. Senki nem akar úgy járni, ahogy tavaly a kukoricával. Az erős molyosodás következtében helyenként erősen megfertőződtek fuzáriummal a kukorica csövek, értéktelenné vált a takarmány. Természetesen azokban a gazdaságokban, ahol valóban szakszerűen végezték el a növényvedelmet az idei gabona egészségi állapota sem lehet kifogás. Döntő ugyanis a permetezés hatásfoka. Például saját gazdaságunkban az úgynevezett dupla keresztes fúvókás permetezővel juttattuk ki a gombaölő szert. Ezzel a  technikai megoldással teljes védelmet kaptak a kalászok – mondta el tapasztalatait Pesti Gábor, a nagykőrösi gazdakör elnöke.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Korai sárgulás és üszkös foltok jelzik a fuzárium fertőzést
[/caption]

Gáspár Ferenc, a szabadszállási gazdakör elnöke is megerősítette Pesti Gábor véleményét a növényvédelemről. – Köröttünk a Felső-Kiskunságban nem tudunk fuzáriumtól fertőzött búzatáblákról. Időjárási tényezőkkel aligha magyarázhatjuk, inkább a gombásodás elleni kétszeri védelemmel. A fuzáriumról szóló, szerintünk megalapozatlan hírek mögött árletörési szándékot sejtünk, de ez nem újdonság. Bennünket inkább a szemek magas víztartalma zavar most kicsit, e tekintetben nem mindegyik fajtával vagyunk elégedettek. Például a Suba gyorsan szikkad, viszont az újabb fajták, a Békés vagy a Kóló szemeiből lassabban párolog el a víz. Minden estre hétfőn már 14,5 százalék körül volt a szemek víztartalma, tehát nálunk is küszöbön a búza aratása – hallottuk a gazdaköri elnöktől.

A már a magtárakban lévő őszi árpa hektáronkénti 4-6 tonna hozamához hasonló termést igér a búza Kiskunságban. A kedvezőbb vízgazdálkodású talajokon lévő, jól gondozott táblákról 6 tonna fölött is ad a búza, vetekedve a kiváló bácskai termésátlagokkal. A jelenlegi felvásárlási árakkal azonban nem elégedettek a gazdálkodók. A Concordia közraktár ceglédi telepén a múlt héten nettó 42 ezer forintot fizettek az árpáért, de a búza ára is 45 ezer forintot ért el eddig. A szabadszállásiak azt remélik, hogy az állami magasabb árat ad érte, szerintük a jelenlegi vételáron veszteséges a termesztés. Az állami felvásárlás azonban bizonytalan, ezért a tartós magtározás jöhet szóba, ki kell várni a majdani áremelkedést.

– A betárolással sokat kockáztat a gazda. Például tavaly, aki tehette, kitartotta kukoricáját, mondván, tavasszal felszalad az ára, de inkább csökkent. A gabonapiacra nincs rálátásuk a gazdáknak, tehát az idei búza későbbi értékesítéséről sem mondhatunk biztosat. Saját anyagi helyzetétől is függ, mit tesz a gazda. Akinek sürgősen kell a pénz, aligha kalkulál a várható árakkal inkább eladja kombájn alól a termést – foglalta össze véleményét a gabonapiacról Pesti Gábor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!