Gazdaság

2013.07.31. 18:39

Fogd az uniós pénzt és fuss!

Letartóztattak két cégvezetőt, aki európai uniós pályázati pénzzel élt vissza – írja az MTI.

MTI

Egy Csongrád megyei cég logisztikai központok és szolgáltatások megvalósítására nyújtott be pályázatot, a másfél milliárd forintos beruházáshoz az önerőt kölcsönfelvétellel igazolta. A több mint hétszázmillió forint támogatást elnyerő cég egy bajai nagyvállalkozó tulajdonába került, aki az első körben kiutalt 220 millió forint pályázati pénz jelentős részével kiszállt a kft.-ből.

Az új tulajdonos úgy döntött, hogy a beruházást Csongrád megye helyett egy Somogy megyei faluban valósítja meg, és újabb százmilliós összeg kifizetését kérte. Ehhez a projekt készültségi állapotát igazoló jelentést és fiktív számlákat nyújtott be. A teljesítést műszaki ellenőrként egy kalocsai kft. igazolta. A pénz kiutalását azonban nem engedélyezték.

Kiderült, hogy egyik tulajdonosnak sem állt szándékában a logisztikai központ megvalósítása, céljuk csak a pályázati pénz megszerzése volt. Logisztikai központ helyett csak drótkerítést húztak az építési terület köré, és némi földmunkát végeztek. Az ügyben fiktív számlákat kiállító és a teljesítést igazoló embereket is kihallgattak költségvetési csalás gyanújával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!