Gazdaság

2013.07.23. 15:03

A megyei munkáltatóknál 106 ezer alkalmazott dolgozik

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 180 ezer forint volt, mintegy 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Barta Zsolt

A Bács-Kiskun megyei székhelyű munkáltatók az első negyedévben átlagosan 106 ezer főt foglalkoztattak, megközelítően ugyanannyit, mint egy évvel korábban. A változás inkább a szellemi foglalkozásúaknál – 40925 –  látható: számuk egy százalékot meghaladó mértékben csökkent, amely leginkább a költségvetési szférában mutatkozott meg. A fizikai foglalkoztatottak létszáma  – 64844 – valamelyest emelkedett, mert ebben az állománycsoportban a versenyszféra 2 százalékkal növelte alkalmazottai számát a KSH szerint.

Ez utóbbiban az iparba sorolt szervezetek közel 5 százalékos  mértékű fizikai létszámbővítése volt meghatározó. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 180 ezer forint volt, mintegy 4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Országosan valamivel mérsékeltebb a növekedés, de a nemzetgazdasági szintű megyei bruttó átlagkeresetek 20 százalékkal alacsonyabbak, mint az ország egészében. Bács-Kiskun megyében az egészségügyben és az építőiparban dolgozók keresete növekedett leginkább 10, illetve 7 százalékkal, néhány szolgáltatási területen viszont, így az ingatlanügyletekkel valamint a pénzügyi, biztosítási tevékenységgel foglalkozók esetében jelentősebben csökkentek a bruttó keresetek.

Tavasszal 102,9 ezer Bács-Kiskun megyei székhelyű gazdasági szervezet szerepelt a KSH regisztrációjában, alig valamivel több, mint egy évvel korábban. A növekedés országosan is hasonló volt. A március végi állapot szerint a Bács-Kiskun megyei székhellyel regisztrált szervezetek 4 százaléka állt csőd-, vagy felszámolási eljárás alatt. Ez az arány magasabb az egy évvel korábbinál, de nem érte el az országos átlagot. A társas vállalkozások közül a szövetkezetek kerültek leggyakrabban kényszerhelyzetbe, több mint 16 százalékuknál indították el az eljárást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!