Gazdaság

2013.05.29. 19:16

Elég volt már az esőből

A gyümölcsök egy részének nem árt a sok csapadék, de a szőlőt fertőző betegségekkel fenyegeti az esős időjárás.

Barta Zsolt

A Jakabszálláson keresztül vezető 54-es főút mentén több árus várja minden nap, hogy megálljanak a településen keresztülhajtó autósok. A hokedlin, vagy a régóta kialakított mini standokon 700-900 forintért árulják a földiepret. – Ez nem spanyol, hanem már hetek óta szabadföldi – mondja az egyik árus. A termés szép, egészséges csak egy baj van, napok óta szakad az eső. – Ha így megy tovább tönkre mehet a termés – teszi hozzá.

– Éppen annyi eső esett májusban amennyi már elég, ha ezen a héten egy csepp sem hullana nem esnénk kétségbe – nyilatkozta lapunknak Kiss Zsoltné Csővári Andrea kiskőrösi körzeti falugazdász. A város határában telepített műszerük május 29-ig 90 milliméternyi csapadékot regisztrált. A szőlő nagyon szépen néz ki, a szilvát nem veszélyezteti a csapadék, de a korai meggynek gondokat okozhat a gyakori esőzés – mondta a szakember. 

A megyei helyzetről Pogonyi Tibortól, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság igazgatójától érdeklődtünk. A tőle kapott anyagból kiderül, hogy Bács-Kiskunban május közepéig 320 mm csapadék hullott le. A tavalyi év hasonló időszakában ennek a fele, mintegy 153 mm esett. Az őszi árpa és a búza kikalászolt, virágzásuk megkezdődött. Az őszi káposztarepce május elején elvirágzott. A tavaszi csapadék hatására a napraforgó és a kukorica megkésett vetései is szépen fejlődnek. A gyümölcsösökben folyamatosan végzik a termelők az ápolási és a növényvédelmi munkákat.

A májusban eddig lehullott csapadék a csonthéjas gyümölcsök közül elsősorban a korai cseresznyét veszélyezteti. A szőlővirágzás kezdetén vagyunk. A bőséges csapadék miatt a peronoszpóra és a szürkepenész gombák fertőzési nyomása igen magas.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!