Gazdaság

2013.02.12. 23:45

Forgópénzzé változik a tavalyi mag

Február elejére többségben pénzzé tették gabonájukat a Duna-Tisza közi gazdák - informálták lapunkat a gazdakörök.

Miklay Jenő

Azok a termelők jártak jobban, akik már hetekkel, hónapokkal korábban túladtak a termésen. A felvásárlási árak ugyanis apró léptékekkel, de folyamatosan csökkentek a betakarítás óta. Például a kukorica tonnánkénti ára tavaly ősszel felment 70 ezer forintig, mára azonban 62-65 ezer forint körül lehet azt eladni. A hazai kukoricánál jelentős, helyenként 40-70 százalékos volt az aszály okozta termésveszteség, de úgy tűnik, nem ez a tény, hanem a hírek számítanak a gabonapiacon. A gazdák szerint a felvásárlói kör megint sikeresen nyomta le az árakat, ezúttal a hatalmas ukrajnai kukoricatermés hírével.
A Felső-Kiskunságban és Dél-Pest megyében hallottuk azt, hogy nem mindegyik gazda vette készpénznek az általuk ellenőrizhetetlen gabonapiaci információkat. Ezért elmondható, hogy ami szemes jelenleg a magtárakban van, az többnyire kukorica. Várni kell, kapaszkodik még annak ára – magyarázzák a termesztők.

A kalászosok magvait most 68-70 ezer forintért veszik a kereskedők, nagyjából ugyanannyiért mint aratáskor. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet adatai szerint a búzánál a világ árutőzsdéin mutatkozó stagnálás, vagy szolid árcsökkenés határozza meg most is a hazai keresletet. Befolyásolja még az árakat az is, hogy a szántóföldi termesztésben a tavalyinál jóval nagyobb hozamokkal kalkulál mindenki a piacon. Egyébként a jelenlegi búzaárak így is átlagosan 35 százalékkal magasabbak az egy évvel korábbihoz képest.

Gáspár Ferenc a szabadszállási gazdakör elnöke is úgy gondolja, hogy az étkezési és takarmánybúza drágulása kevésbé valószínű az elkövetkező hónapokban. Legalábbis oly mértékű áremelkedés nem lesz, ami ellentételezné a szérűn tartás költségeit.

Pesti Gábor a nagykőrösi gazdaköri elnöke jóval ezer forint fölött kalkulálja a szemesek utáni bérmagtározási költséget, tonnánként és havonta. Az ilyen bizonytalan megtérülésű kiadások elkerülése és a tavaszi forgótőke igény is sürgeti a gazdákat terményeik értékesítésével.
Hamarosan hozzá láthatnak a munkákhoz a szántókon. Sőt, mihelyt a talajok magukra engedik az erő- és munkagépeket, kezdhetik az ősziek nitrogéndús fejtrágyázását. A jelek szerint megéri a gondoskodás a szántókon. Február közepén kedvező híreket hoznak a határt szemlézők, szinte mindenütt a Homokhátságon. A kiadós havazással és esőkkel sokat törlesztett adósságából az időjárás. A talajok 50 centis rétegében a növények számára optimális mennyiségű nedvesség gyűlt össze. Az enyhe télen kellően bokrosodtak a kalászosok. Jól fejlődik a repce is. Tavaly megfagyott vagy szomjan halt ennek az olajos növénynek nagy része Európa szerte. Napjainkban tonnánként 140 ezer forintot ér a repcemag.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!