Gazdaság

2012.09.03. 16:00

A Mercedes mérnökei lehetnek

Tegnap tizenegy mérnökjelölt diákot köszöntött a Mercedes-gyár igazgatója a cég kadafalvi képzési centrumában.

Barta Zsolt

– Huszonegy évvel ezelőtt magam is a Daimler cég ösztöndíjasa voltam, ugyanolyan érdeklődéssel vártam a tanév kezdését, mint önök. Nem bántam meg, hogy akkor mérnökjelölt hallgatóként a vállalattal kapcsolatba kerültem. Remélem, önök sem bánják meg. Ezekkel a gondolatokkal köszöntötte tegnap délután Frank Klein, a kecskeméti Mercedes-gyár igazgatója azt a tizenegy diákot, akik a főiskola GAMF Karán kezdték meg a duális főiskolai képzésüket.

A mérnökjelöltek még a tavasszal 3 és fél évre szóló szerződést kötöttek a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-vel. A gyakorlati képzés egy részét a gyár kadafalvi Mercedes-Benz Képzési Centrumában, illetve később a gyárban végzik. A végzés után jó eséllyel kaphatnak állást a nagyvállalatnál. Azaz akár hasonló karriert is befuthatnak, mint Frank Klein igazgató.

Nemcsak a főiskolásoknak  kezdődött meg tegnap a tanév, de azoknak ipari tanulóknak is, akik az ún. Mercedes-szakmákat tanulják, hogy a végzés után állást kapjanak a cégnél. A tegnapi úgynevezett „Welcome Day”-en, a négy Mercedes-szakmában összesen 36 új tanulót köszöntött a gyár vezetősége, akik első iskolaévüket kezdték meg a duális szakképzésében. Az első és a második évfolyamon ma már az MBMH-nál ( Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.) 70 szakmunkástanuló gyakorlati képzése folyik. Ők gépjárműmechatronikus, mechatronikai karbantartó és gépjármű-előkészítő felületbevonó és szerszámkészítő szakokon szereznek szakmunkásbizonítványt.  

Lapunknak Frank Klein igazgató elmondta: képzett utánpótlásra mindig szükség lesz, de nem csak a gyárnak, hanem a beszállítóknak is, ezért is döntöttek úgy, hogy hosszú távon támogatják a duális képzés jelenlegi formáját. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A mérnökjelöltek még a tavasszal 3 és fél évre szóló szerződést kötöttek a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-vel
[/caption]

A főiskolások tanévnyitóján részt vett dr. Belina Károly, a műszaki kar dékánja is, aki lapunknak elmondta: a GAMF karon hamarosan befejeződnek egy nagy ívű, hosszú időszakra szóló beruházás ingatlan munkálatai. A járműtechnológiai tanszék október végén készül el. Most pénteken délelőtt bokréta ünnepet rendeznek az ünneplők. Ha az átadási folyamat megfelelően halad, akkor novemberben a diákok ott folytathatják a képzésüket.

Jövőre elkészül a százezredik Merci

Eddig több mint 18 ezer B osztályú Mercedes gördült le a gyártó szalagokról. Az idén az év végéig a tervek szerint 40 ezer B osztályú járművet készítenek el. Jövőre a gyár termelése eléri majd a 100 ezer darabot. Elkezdődtek a CLA modell gyártási előkészítő munkálatai is, ebből a jövő év elején indul be a gyártás A kormány döntésével kapcsolatban, miszerint kiemelt járműipari központtá nyilvánította Kecskemét térségét Frank Klein, a kecskeméti Mercedes gyár igazgatója elmondta: német részről örömmel fogadták a döntés.

Barta Zsolt Jövőre elkészül a százezredik Merci Eddig több mint 18 ezer B osztályú Mercedes gördült le a gyártó szalagokról. Az idén az év végéig a tervek szerint 40 ezer B osztályú járművet készítenek el. Jövőre a gyár termelése eléri majd a 100 ezer darabot. Elkezdődtek a CLA modell gyártási előkészítő munkálatai is, ebből a jövő év elején indul be a gyártás A kormány döntésével kapcsolatban, miszerint kiemelt járműipari központtá nyilvánította Kecskemét térségét Frank Klein, a kecskeméti Mercedes gyár igazgatója elmondta: német részről örömmel fogadták a döntés. A mérnökjelöltek még a tavasszal 3 és fél évre szóló szerződést kötöttek a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-vel -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!