Gazdaság

2012.08.15. 18:01

Üresen maradnak a pincék

A fagy és a nagy hőség miatt az idén nem telnek meg az alföldi pincék hazai borral.

Barta Zsolt

Kedden rendezték meg a III. Duna Borrégió Szőlészeti-borászati Tanácskozás Soltvadkertben a Frittmann Pincészetben.
A termelők jöttek Mórahalomtól, Kecelen át Nyárlőrincig bezárólag. A fórum előtti beszélgetések témája szinte minden esetben a napokban kezdődött korai szőlők szüreti problematikája volt. A 2012-es év óriási gondja a fagy mellett a szárazság, mely az idei termést szinte lenullázta.

Lehoczki Ferenc polgármester megnyitó beszédében a 3000 hektáros Soltvadkert szőlős világát mutatta be.

Őt követte dr. Hajdú Edit, az SZBKI Kecskemét kutató főmunkatársa, aki a  2012. évjárat hatása a szőlőfajták termőképességére és minőségére címmel tartott előadást. Hangsúlyozta: a februári fagy tapasztalata az volt, hogy közvetlenül a hó felszíne feletti részt érte a fagyás a növényt. Tavasszal a magasan lévő rügyek kihajtottak, ám a nyár elején hirtelen tönkre mentek. Ez részben annak köszönhető, hogy a törzsek károsodtak a tél folyamán. Az a szőlő, mely átvészelte a zimát, húsvétkor, virágzáskor fagyott el a -6 fokos fagyban. De amelyik ezt a sokkot is átvészelte, az a júliusi hőségriadós időszakokat szenvedte meg leginkább. Az UV sugárzás szintje idehaza a Duna-Tisza közén általában a legmagasabb, s ehhez még csapadékhiány is társult, mely a bogyók lékinyerését csökkentette.

Frittmann János, a soltvadkerti hegyközség elnöke is ezt erősítette meg. A város környéki ültetvények 50-100 százalék közötti kárt szenvedtek. De mint nyilatkozta, majd szeptember második felében derül ki mi is a valóság, amikor lezárul a szüret. A 3-4 éves fiatal erőtől duzzadó ültetvények viszonylag jól viselték a megpróbáltatásokat, illetve azok a táblák, melyek nem voltak túlterhelve a korábbi években, s a gazdák jól karbantartották a tőkéket. A kérdés az, fogalmazott a hegyközségi elnök, rendelkeznek-e elég tartalékkal a termelők ahhoz, elvégezzék a kötelező munkákat a szőlőkben, attól függetlenül, hogy nem sok bevétel várható az idén. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Dr. Hajdú Edit, az SZBKI Kecskemét kutató főmunkatársa tartott tudományos elemzést, a Fritman Borházban
[/caption]

Szőke Sándor a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesületének az elnöke február 6-i hetet nevezte fekete hétnek. A kár duplázódik hangsúlyozta, ugyanis nem csak arról van szó, hogy kiesett az idei termés, hanem újra kell nevelni a növényeket, ami komoly kiadást jelent.

Országosan más a helyzet. Északon és Dunántúl nagy részén nem történt jelentős elfagyás. Az alföldi pincék üresek, az aszalódó szőlőszemekből nem sok bort lehet készíteni. A szakember arra számít, hogy az olasz bor importja nőni fog azért, hogy a forgalmazók megtarthassák a piacaikat. 

A románok a nyomunkban

Nemrég a Kunsági Borvidék küldöttsége látogatott Romániába. Az ország délkeleti borvidékein jártak, ahol egyre versenyképesebb termékeket készítenek az ottani borászok. Kisari István a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesületének a titkára azt mondja, hogy a 180 ezer hektáron nevelik a szőlőt. Odakint koncentráltabb a termelés, a borászati üzemek kezében a szőlő nagyobb része. Az adottságok jók. Minőség centrikus borászatot alakítottak ki, a fő piacuk az USA Kanada, Németország, Kína Skandinávia. Mindenekelőtt a világfajták uralják a termelést.

 

Barta Zsolt A románok a nyomunkban Nemrég a Kunsági Borvidék küldöttsége látogatott Romániába. Az ország délkeleti borvidékein jártak, ahol egyre versenyképesebb termékeket készítenek az ottani borászok. Kisari István a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesületének a titkára azt mondja, hogy a 180 ezer hektáron nevelik a szőlőt. Odakint koncentráltabb a termelés, a borászati üzemek kezében a szőlő nagyobb része. Az adottságok jók. Minőség centrikus borászatot alakítottak ki, a fő piacuk az USA Kanada, Németország, Kína Skandinávia. Mindenekelőtt a világfajták uralják a termelést. Dr. Hajdú Edit, az SZBKI Kecskemét kutató főmunkatársa tartott tudományos elemzést, a Fritman Borházban -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!