Gazdaság

2012.08.09. 17:38

Német húsból magyar pörkölt?

Még néhány év, és úgy jár a sertéságazat mint a cukoripar. Elhal. S akkor megduplázódik a karaj, a comb, a tepertő ára idehaza. Így vélekedik Sákán Antal, a magyar Sertéstartók Szövetségének az elnöke, aki német és holland – 2000 forint/kilós – árakat jósol, akkorra, ha ez bekövetkezik.

Barta Zsolt

Míg 1983-ban 9,8 millió sertést hizlalt fel az ország lakossága, addig ma ez az adat csak 2,9 millió. Az utóbbi három évben a folyamat felerősödött, tízezrével hagytak fel a gazdák a jószágtartással. Míg 2009-ben 228 404 gazdánál röfögött a hízó az ólakban, addig a statisztikai hivatal felmérése alapján az idén már csak 152 406 tenyésztő hizlalt jószágot. A sertést tartó szervezetek száma 50-nel csökkent, ma 463 nagy vállalkozás foglalkozik ezzel. (Bács-Kiskunban 298 ezer sertést regisztráltak az idén a statisztikusok.)

A gyászos adatsorral kapcsolatban Sákán Antal elmondta: az ágazat zuhanórepülésének több oka van. Az európai árakat befolyásoló nyugati piacokon 10 éve 1-1,1 euró volt az élő sertés ára, mely most 1,3-1,4 euró. Nyugat-Európában 1-2 százalékos volt az infláció, s ott ezért nem nőttek a költségek, ezért férnek bele a jelenlegi 1,4 -es árba (390-400 Ft). De a hazai infláció miatt 450 forint (1,6 euró) lenne a valódi ár, azaz itt vesztesége keletkezik a termelőnek.

Az is gondot jelent, hogy az elmúlt években megdrágult a takarmány és felerősödött a fekete piac. Sákán becslése szerint egy kamionnyi húson 4 millió forintot lehet szakítani, ha feketén kerül a piacra. Ezen osztozik a szállíttató illetve a kereskedő. Az a termelő, aki nagy tételben hivatalosan adja el a terméket a kereskedőnek, versenyhátrányba kerül. Ezért javasolja a Sákán általa képviselt szövetség, hogy az áfát 27 százalékról 5-re csökkentsék, így néhány százezer forintért nem éri meg a lebukást kockáztatni.[caption id="" align="alignleft" width="334"] nem kizárt, hogy 100-200 ezer sertéssel csökken a hazai állomány a következő hónapokban
[/caption]

A hazai nagyüzemi tenyésztőknek az is gondot jelent, hogy a bankoktól 12-13 százalékos kamatra kapnak hitelt, ha egyáltalán kapnak, miközben egy hasonló értékű német beruházásnak mindössze 1-2 százalékos kamatot kell csak kitermelnie.

A problémák miatt Sákán Antal szerint csak a szövetséghez tartozó tenyésztők 10-20 ezer kocát vágnak le az idén, így nem kizárt, hogy 100-200 ezer sertéssel csökken a hazai állomány a következő hónapokban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!