Gazdaság

2012.08.10. 12:37

Jégkrém: a hőség miatt jól indult a szezon

Jó idők járnak a jégkrém-piacra, hiszen a meleg nyári időjárás a hűsítő nyalánkság forgalmában már tavaly is komoly erősödést eredményezett. Ráadásul a családi dobozos jégkrémekből idén már a szezon elején – a második negyedévben – is több fogyott, mint a tavaly július-szeptemberi időszakban. Az otthon elfogyasztott jégkrémek legnagyobb hányada diszkontokból származik, a többség kedvence továbbra is a csokoládés és a vaníliás ízesítés.

GfK Hungária

A tavalyi évben mindössze néhány olyan élelmiszerkategória tudott növekedni, amelyek forgalmában a nyári szezon kiemelt fontossággal bír. A rendkívül kedvező időjárás miatt 2011-ben a szénsavas üdítőitalok, a sörök és a jégkrémek forgalma igen erős volt, a gyártók többsége jóval nagyobb mennyiséget adott el mint 2010-ben.

A 2012-es szezon is kimondottan jól indult a jégkrém-gyártók és -forgalmazók számára: már májusban és júniusban is voltak olyan hosszú, forró időszakok, amelyek a vásárlókat a termék fokozott vásárlására késztették. A családi dobozos jégkrémek eladása így az év második negyedévében – amely még nem tekinthető főszezonnak ebben a kategóriában – kis mértékben ugyan, de már meghaladta a tavalyi év harmadik negyedévének forgalmát.

„A kiemelkedő szezonnyitás elsősorban a növekvő vásárlási intenzitásnak köszönhető, mindazonáltal többen is vásároltak jégkrémet, mint egy évvel korábban” – mondta el Kárai Anita, a GfK Hungária Key Account Managere. „2012. áprilistól júniusig tartó időszakban minden harmadik háztartás vásárolt dobozos jégkrémet, alkalmanként átlagosan két dobozzal, nagyjából havonta egy alkalommal” – mutatott rá a trendekre a szakember.

A gyártók a korábbi évekhez hasonló intenzitással akcióznak: idén nem erősödött promóciós tevékenységük. Nem is volt erre szükség az óriási hőség miatt, enélkül is sokan keresték a családi jégkrémeket. Egy liter dobozos jégkrémet 600 forintnál valamivel kevesebbért lehet beszerezni, ám természetesen nagy különbségek vannak az egyes márkák között. Ugyanakkor minden árszegmensben látható növekedés: az olcsóbb és a drágább termékek is jobban fogynak.

Továbbra is három fő értékesítési csatornája van a dobozos jégkrémeknek: a mennyiség több mint harmada a diszkontokban fogy, másik 31 százaléka a hipermarketekben, míg negyede a szupermarketekben.
 
A csokoládé és a vanília továbbra is a legkedveltebb ízek, de a gyártók újításainak köszönhetően a különböző mixek is egyre népszerűbbek. A gyümölcsös ízek kevésbé fogynak, ezek közül az eper az, ami leggyakrabban kerül a vásárlók kosarába.

GfK Hungária -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!