Gazdaság

2012.05.24. 18:05

Tarolt a jég a határban - fotók

A tajói határban szinte mindent letarolt a szerdai jégeső. Ígéretesnek induló kukoricásokat, paprikapalántákat és szőlőültetvényeket tett tönkre alig öt perc alatt az ítéletidő.

Tapodi Kálmán

– Harminc éve foglalkozom szőlővel és a tavaly végre volt egy olyan évünk, amikor nem kellett panaszkodni, de szerda óta megváltozott minden, most elképzelni sem tudom miként fogjuk átvészelni a következő éveket, mert három évig szinte semmi termésre nem számíthatunk – vezet körbe a birtokán Váradi Károly kiskunmajsai gazdálkodó, akinek földjei fölött közvetlenül a paprikapalántázás után vonult végig a vihar.

Hatalmas, 3-5 centiméteres jégdarabok tarolták le pillanatok alatt a határt. Emberemlékezet óta nem jegyeztek fel ilyen ítéletidőt Majsa környékén. A jégverés egy keskeny sávban pusztított a tajói-konyhadűlői határrészben, de a belváros egy részét is elérte a vihar. Több helyen fák dőltek a kerítésekre, műanyag redőnyök törtek be a jégzáporban.

– A tanyában kerestünk menedéket és a vihar elvonulta után iszonyatos látvány tárult elénk – meséli a megtört gazda, akinek hat hektáros szőlőültetvénye percek alatt szinte teljesen megsemmisült. Már a téli fagyok is hatalmas károkat okoztak a majsai szőlőkben, a mostani jégverés pedig a tőhajtásokat is lecsupaszította.

A jégverés a frissen kiültetett paprikát sem kímélte, egész sorok hevertek derékba törve. Palántázó géppel már nem mehetnek a földre, így kézzel igyekeznek majd pótolni a foghíjas sorokat.

A tanya melletti fóliasátort is alaposan megrongálta a jég, mintha késsel hasogatták volna végig  a fóliát. – Százezer forintba került az új fólia, amit a szél mostantól könnyen kikezdhet és hamarosan vehetünk helyette másikat – mutatja Váradi Károly, aki nagyon borúsan tekint a jövőre.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Elképzelni sem tudom miként fogjuk átvészelni a következő éveket - mondja Váradi Károly
[/caption]

– Három hektárnyi szőlőnk fagyott el a télen, ami megmaradt azt most a jég leszüretelte. A mi családunk gazdálkodásból él, de most nem tudjuk mi lesz, miből tartjuk fenn magunkat. A múlt évi bor lassan elfogy a pincénkből, az idei terméssel pedig már nem számolhatunk. Hiába van a kárenyhítési alap, annyi baj érte az elmúlt időkben a gazdálkodókat, hogy a milliós károk után csak pár tízezer forint juthat majd egy-egy bajbajutottnak – sorolta az agrármérnök, aki úgy gondolja, egy hatékony jégelhárító rendszerrel talán megvédhetőek lettek volna földjeik.

Olvassa el a cikkhez tartozó véleményt!

Az ezüst-jodid csak a „jégre káros” – lényegében elporlasztja a jeget a felhőkben -, az emberi egészségre ártalmatlan és nem mérgező.

Elképzelni sem tudom miként fogjuk átvészelni a következő éveket - mondja Váradi Károly -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!