Gazdaság

2012.05.21. 16:56

Aranyat kaphatnak érte, de ráment az utolsó vasuk is

Kötik a szerződéseket a repcére, jelenleg általában 120-130 ezer forintot ígérnek a magért tonnánként.

Miklay Jenő

A repce megmutatja idén, ki a jó gazda a szántóföldön. A hozzáértők aratnak valamit, a pénztelen vagy netán hanyag földműves az üres táblát nézegetheti.

Közepes, hektáronkénti  2-2,5 tonna termést becsülnek ez idő tájt a repcetermesztők. Legalábbis azokon a táblákon, ahol sikerült megóvni a növényállományt az aszálytól, a fagytól. Sokat számít az, hogy a nyári szántás után megőrizték a kevés talajnedvességet boronálással, vetés előtti és az utáni hengerezéssel, úgy a  tápanyaggal kellően feltöltött talajokon  megerősödött az állomány, főleg ha még lombtárgyával, biostimulátorokkal is kezelték. Alighanem ráment a műveletekre a gazdák utolsó vasa is. Pesti Gábor a nagykőrösi gazdakör elnöke úgy számolja: nála eddig 250 ezer forint körül jár a repce összköltsége hektáronként.

– Nagyjából 20 százalékkal kerül többe a repce előállítása, ráadásul mérsékelt hozamot ígér. Örülhetnek a termesztők, ha megtérülnek a kiadásaik, még akkor is, ha az előző évekhez képest jobb áron adható el. Kötik a szerződéseket a felvásárlók, napjainkban általában 120-130 ezer forintot ígérnek a magért tonnánként. Úgy gondolom, ez az alsó árszint,  csakis magasabb lehet a felvásárlási ár, felmegy 150 ezerig, ilyen ajánlatra  már akad példa. Ahol tönkre ment a repce, napraforgóval vagy kukoricával pótolják. Talán nem befolyásolja lényegesen a repce árát az esetleg gazdag napraforgó termés sem, mert  a biodízel gyártáshoz gazdaságosabb a repcemagot sajtolni – véli Pesti Gábor.

Napjainkban ugyan némileg  csökkent a repce világpiaci ára, például a szeptemberi szállításra vonatkoztatva 4 ezer forinttal esett tonnánként. Ennek az ingadozásnak azonban sokan nem tulajdonítanak jelentőséget, az eurózóna válságával hozzák összefüggésbe. A valós árumennyiség szabja meg az árakat. Országosan 283 ezer, és ahogy Pogonyi Tibor a Bács-Kiskun megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatója korábban tájékoztatott, Bács-Kiskunban 17 ezer hektáron vetettek ősszel repcét, de az állomány 60-70 százaléka terem. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Jól kötöttek a becők, sok méhkaptárt telepítettek a táblák köré
[/caption]

Hiány lesz repcéből itthon. Pesti Gábor azt gondolja, hogy az esetleg bő európai kínálat sem nyomja le nagyon az árakat, mivel a szállítási távolságok behatárolják a beszerzést. Bárhogy alakul, kevés jövedelem lesz a repcén.  A gazdálkodók ráadásul a kalászosokat sem tartják sokra. A Duna-Tisza közén 2-3 tonna termést olvasnak ki a gyengén bokrosodó búzából, oszágosan is féltermés  jósolnak. A kukoricának, a napraforgónak kedvez most az időjárás. Egyelőre...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!