Gazdaság

2012.05.15. 15:42

A paprikás zsír karrierje

Kereken négy évtizede vette át édesapja mesterségét Donáth Ambrus. A közismert nagykőrösi hentesmester élete azóta folyvást szakmai sikerekkel telik. A jubileumi évben hozta el például negyedszer a gyulai kolbász- és sódarmustra különdíját.

Miklay Jenő

Újabban erősen barátkoznak a kereskedők a hentesek legjobbjaival. Vásárlóik ugyanis értésükre adták: ha nem tudnák, dolgoznak a tömegárut gyártó nagyipar hátterében olyan kisipari húsfeldolgozók is, akik igazán jó minőségű készítményeket tudnak előállítani. Semmi különlegeset nem művelnek ők, egyszerűen csak a régi receptek szerint adják meg a sajtok, a kolbászok, vagy mondjuk, a sonkák ízét, színét, illatát.

Donáth Ambrus úgy véli: - Az élelmiszeripar fiatal szakemberei meglehetősen találékonyak, folyton változtatnak a termékek összetételén, de végül rendszerint rájönnek, hogy nem tudnak jobbat kitalálni annál, mint amit elődeink évszázadok során kikísérleteztek. Nálunk a manuális munka nagy részét átvették a gépek, de most is arra törekszünk, hogy a nagyapámtól örökölt régi recepteket és technológiát alkalmazzuk.

Nem panaszkodhatunk, a házi jellegű készítményeinkkel sorra kapjuk az elismeréseket kiállításokon, ételfesztiválokon. Néhány éve az eredeti Donáth étellel, az alföldi májpástétommal bekerültünk egy, a tájak, régiók gasztronómiai értékeit népszerűsítő kiadványba. Annak köszönhetően fedezett fel bennünket egy magyarországi üzlethálózattal is rendelkező francia kereskedelmi cég, amely épp az ilyen hagyományos, tájjellegű termékekkel akarta bővíteni élelmiszereinek választékát. Nos, nálunk meglelték az alföldi disznótoros ételek teljes skáláját, úgyhogy  szerződést kötöttünk, s azóta is jelentős a kiszállításunk az üzletláncba - mondta el Donáth Ambrus.

Néhány hónapja egy másik nemzetközi üzletlánc is kopogtatott áruért a Donáth-cégnél. Azóta a kőrösi paprikás zsír is megkezdte karrierjét az áruházakban. – A nagy világkereskedelmi cégekkel nem könnyű üzleti kapcsolatba kerülni, ezért mindenképpen komoly sikernek tekinthetjük az együttműködést, ami ráadásul úgy jött létre, hogy ők kerestek fel bennünket. A házi jellegű élelmiszerek egyre népszerűbbek, mert nem tartalmaznak bizonytalan eredetű adalék anyagokat. Mi is a természetes fűszerekkel ízesítünk - magyarázta Donáth Ambrus, hozzá téve azt, hogy szakmai sikereiket ez idő tájt nemigen prezentálják a hentes üzem gazdasági eredményei.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Donáthék társasági emberek, szinte valamennyi városi rendezvényre finomságokkal készülnek
[/caption]

– A rendszerváltást követő években kedvezőnek láttuk a távlatokat, fejlődtünk, gyarapodtunk. Úgy hat-nyolc éve azonban a húsipar rendkívül költségérzékennyé vált. Ez idő alatt oly mértékben megemelkedtek az adók, egyéb közterhek, a közüzemi díjak, hogy a hozzánk hasonló kisüzemek árbevételében jóformán már csak a költség térül meg. Például tavaly 130 millió forint értékű nyersanyagot dolgoztunk fel 230 millió forint értékű késztermékké, és ebben az árbevételben nincs semmi nyereség. Az állattenyésztés visszaesése miatt a felvásárlási árak további emelkedésére számítunk. Jól jellemzi a kedvezőtlen változást néhány adat: húsz évvel ezelőtt 10 millió sertés volt az országban, felét exportálták, ma 3 millió sertés van és 2 millióval pótolják a hiányt külföldről.

Miklay Jenő Donáthék társasági emberek, szinte valamennyi városi rendezvényre finomságokkal készülnek -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!