Gazdaság

2012.04.26. 21:00

Őstermelők kitűzőkkel a piactéren

Egy szentkirályi gazda kapta meg a 200. kitűzőt a kecskeméti piacon, ami azt jelzi a vásárlónak, hogy igen megbízható ősetrmelővel áll szemben.

Miklay Jenő

V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár Forgács Zsolt őstermelőnek gratulálhatott.
Az államtitkár elmondta: kezdetben kétségesnek látta, hogy a tisztességesen dolgozó, valódi őstermelők pozitív megkülönböztetésével terelni lehet a vásárlók figyelmét az egészséges hazai terményekre. A 200. kitűző a bizonyosság a sikerre, hiszen ez azt jelzi, hogy a termelők piactéri sikerként tapasztalják az embléma használatát, bővül vásárlói körük.

Az ötletgazda egyesület pedig gondoskodik arról, hogy a fogyasztóknak állandó bizonyosságuk legyen az áruk eredetéről, ezért ellenőrzötten csakis azok kaphatják a megkülönböztető kitűzőt, akik tényleg saját gazdaságukból hozzák fel a piacra a portékát – magyarázta Bagi Béla egyesületi elnök.

A sajtótájékoztató végén újságírói megjegyzésre reagálva V. Németh Zsolt elnézést kért a korai szamócát termesztőktől. Egy április elejei minisztériumi közlemény kizárta, hogy az idő tájt lenne hazai szamóca a piacon, holott akkor már szállították a piros gyümölcsöt az itthoni kertekből. A félrevezető információt szakmai szervezetek szolgáltatták – tette hozzá az államtitkár.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Forgács Zsolt (balról) kapta meg a 200. kitűzőt
[/caption]

Már kétszáz őstermelő kapta meg Kecskeméten azt a kitűzőt, ami védjegyként, garanciajelzésként szolgál, és a vevőket segít eligazítani, amikor a piacon vásárolnak. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár adta át Forgács Zsolt szentkirályi gazdálkodónak. Az államtitkár elmondta, hogy az agárártárca álláspontja szerint a kormányzatnak segítenie kell a mezőgazdasági kistermelésből élő, kiváló minőségű terményeket előállító gazdák tevékenységét, annak népszerűsítését. Ezért a minisztérium támogatja és országosan példának ajánlja a Kecskeméti Fogyasztó- és Vidékvédő Egyesület kezdeményezését, az úgynevezett őstermelői kör szervezését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!