Gazdaság

2012.04.10. 17:53

Kecskemét, egy új térség

Mintaértékűnek tartják azt a fejlesztési stratégiát, amelyet Kecskeméten dolgozott ki az önkormányzat.

Barta Zsolt

A kecskeméti fejlesztési modell kialakítása, felépítése, annak megvalósítási lehetőségeinek a kérdései is szerepeltek azon a konferencián, melyet csütörtökön rendeztek a Margit-szigeti Thermal Hotelben „Projektmenedzsment a Gazdaságban” címmel.

A projektmenedzsment szakma egész világon történő fejlődésének hatásai a hazai gazdasági-üzleti-tudományos életben is jól nyomon követhetők. Az országos jelentőségű kormányzati fejlesztésekben is egyre nagyobb hangsúlyt kap a hatékonyságot eredményező projektmenedzsment kompetencia. A tizenötödik alkalommal megrendezett fórumon az egyik szekció ülésén az „Egy új ipari/gazdasági térség fejlesztésének projektmenedzsment összefüggései” címmel a kecskeméti modellt mutatták be az előadók.

Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét alpolgármestere a város 2020-ig tartó fejlesztési stratégiájáról szólt. A város bevételeinek a 30 százalékát teszi ki a vállalkozások befizetése, így a gazdaságfejlesztési szerepkör felvállalása elementáris érdeke az önkormányzatnak. A négy pillérre – oktatásra, vállalkozásfejlesztésre, Mercedes-Benz illeszkedésre, valamint a térség és városfejlesztésre – épülő stratégia megvalósításában fontos szerepet játszik az AIPA Nonprofit Kft., mely strukturált szervezeti formában végzi a tevékenységét.

A Mercedes-gyár építésével párhuzamosan alakult ki az említett fejlesztési program, melynek főbb szereplői a város, annak intézményei, az AIPA Klaszter, a Kecskeméti Főiskola, a VOSZ megyei szervezete, a megyei iparkamara és annak HBK klasztere és más termelő cégek. Az állam és a magánszektor közös érdekei találkoznak a fejlesztési stratégiában. A prezentáció hamarosan elérhető lesz az interneten is, hangsúlyozta az alpolgármester asszony.

Az előadók között volt Pomázi Gyula, a Provice Kft. ügyvezetője, aki a Mercedes-gyár beruházásához kapcsolódó fejlesztési program portfoliómenedzsment gyakorlatáról szólt. A vállalkozás is részt vett a fejlesztési stratégiai koncepció kidolgozásában. Tapasztalata szerint a gazdasági szereplők, más városoktól térségektől eltérően nem egymással szemben, hanem egymás érdekeit figyelembe véve vesznek részt a stratégiai megvalósításában, amely idehaza példamutató.

Barta Zsolt -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!