Gazdaság

2012.04.18. 18:16

Gyászos év vár a homoki gyümölcstermesztőkre

Az idei év gyászos lehet a gyümölcstermesztők számára. A múlt heti fagyok a gyümölcsösök virágainak nagy részét elpusztították.

Barta Zsolt

Kádár Péter soltvadkerti gyümölcstermesztő azt mondja, hogy ezt be kell kalkulálnia egy termesztőnek. Tíz éven belül három-négy rossz év menetrendszerűen be szokott következni. Úgy két-három év termése mondható jónak, míg négy szüret általában közepes. Az almásaiban pont virágzáskor tarolt a fagy. A virágok egy része ugyan szépen mutat, de a szirmokat szétnyitva belül fekete a gyümölcskezdemény.

A kiskunhalasi országúttól nem messze lévő ültetvényében 85 -90 százalék lehet a veszteség mondta. De amit nem vitt el a zima, azt méh, a nyári jégesők elverhetik, s emellett a szárazság se tesz jót a növényeknek. Tavaly alig esett az év során, az idén is csak 70 milliméter áztatta a talajt, annak nagyobb része is télen hullott le. Becslése szerint, mintegy 200 milliméternyi csapadék hiányzik a földekről.

A februári fagy a csonthéjas gyümölcsösökben pusztított, de akkor úgy tűnt, hogy legalább az almás megússza. Húsvétkor elszállt ez a remény is. Mínusz hét fok idején már nem lehet védekezni a fagy ellen. Füstöléssel, vízzel permetezéssel nem lehet -5 fokig lehet talán megóvni a leendő termést optimális esetben.

Azok a fák, amelyeket nem metszették meg a tavaszig, azoknál számíthat a gazda termésre, mert később indult be a növekedés. Bár az idén nem lesz nyereséges a munka, ettől függetlenül a kiadások jelentősen nem csökkennek, mert azokat a munkákat, melyek a gyümölcsös karbantartása érdekében megteendőek, el kell végeznie. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Az idei év nem hoz nyereséget - mondja Kádár Péter
[/caption]

Kecelen Flaisz Imre húsvéthétfőn este már kint volt a családi ültetvényen, ahol korábban elszórták a fűrészport, mert számítottak a fagyra. Meg is gyújtották késő este, de éjfél után feladták a védekezést. A füst nem tudott felemelkedni a fák koronákig, úgy jó egyméteres magasságban gomolygott a fák között, így nem sikerült a hidegtől megvédeni a virágzásban lévő cseresznyét, meggyet, szilvát és az almát. Éjféltől hajnal kettőig mínusz hat fokos hideg ülte meg a vidéket, úgy reggel ötre csökkent a hideg. Hogy mekkora lehet a gazda kára? Lehet, hogy 90, de az is lehet, hogy száz százalékos. Érzése szerint nem csak a csonthéjasok, de a korai szőlők is megszenvedték a tavaszi fagyot, nem kizárt, hogy az irsai olivér az idén csak kevés termést hoz a környéken.

Barta Zsolt Az idei év nem hoz nyereséget - mondja Kádár Péter -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!